Austrian ispratio u penziju poslednji avion Fokker 100

Poslednji avion Fokker 100 u floti Austrian-a ispraćen je 29. novembra 2018. u penziju uz sve počasti.

Datum / Date: 01.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Austrian Wings

Austrijska aviokompanija Austrian Airlines ispratila je svoj poslednji Fokker 100 u zasluženu penziju. U četvrtak, 29. novembra 2017. ujutro ovaj je avion poleteo na počasni let u krug iznad Austrije, a u njemu su se našli zaposleni u ovoj kompaniji, brojni gosti i članovi Udruženja prijatelja bečkog aerodroma. Avion registarske oznake OE-LVE koji nosi ime „Zagreb“ obavio je ovaj specijalan let pod oznakom OS1100.

Među putnicima na letu je bio i generalni direktor Austrian-a Kaj Kratki koji je izjavio: „Avioni Fokker su nam bili verni preko 29 godina i dali su značajan doprinos našem širenju i stvaranju guste mreže linija u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ali, avioni stare i danas želimo da velikom broju ljubitelja ovog aviona pružimo priliku da ga poslednji put pozdrave“.

Prvi Fokker 50 je u flotu Austrian-a ušao 15. marta 1988. godine, a prvi Fokker 100 2004. Pre dve godine doneta je odluka da se kompletna Fokker flota koju je u tom trenutku činio 21 avion zameni sa 17 savremenih Embraer-ovih letelica. Kompletna tranzicija na novi tip aviona je uspešno završena i došlo je vreme da se Austrian oprosti od svog poslednjeg Fokker-a navedeno je u saopštenju.

Embraer-ovi avioni troše do 18% manje goriva i osim što su ekonomičniji predstavljaju i bolje rešenje za životnu sredinu, a putnicima pružaju više udobnosti.

Iako je poslednji Fokker svečano ispraćen u zasluženu penziju, on će još, vrlo kratko, leteti u redovnom saobraćaju. Planirano je da obavlja letove do kraja decembra većinom na linijama prema Ženevi i Kišinjevu. Iz Austrian-a naglašavaju da njegov životni vek ipak nije završen. On će kao i još 14 drugih Fokker 100 i šest Fokker 70 aviona biti prebačeni u Australiju, novom vlasniku, čarter aviokompaniji Alliance Aviation Services.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije