Adria Airways dobila rok od sedam dana da pronađe novac

Adria je produžila privremenu obustavu letova za još 2 dana, ostala je bez još 3 aviona i dobila je rok od 7 dana da nađe novac za nastavak rada.

Datum / Date: 25.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Adria Airways je zvanično potvrdila da nastava sa privremenom obustavom letova i u četvrtak i petak, 26. i 27. septembra. Svi letovi u ta dva dana će biti otkazani izuzev leta do najvažnijeg Adrijinog čvorišta u Frankfurtu.

U međuvremenu dok traje prekid saobraćaja, Adria je ostala bez nekoliko aviona. Nakon gubitka tri Bombardier-ova aviona CRJ900, koje su lizori vratili raskinuvši ugovore, danas je ova kompanija ostala i bez tri aviona Airbus A319 iz istih razloga.

Trenutno na raspolaganju Adria ima deset aviona: šest CRJ900 i četiri Saab2000. Partnerske aviokompanije su počele da raskidaju komercijalne ugovore kao i ugovore o najmu aviona i posada. Prema najnovnijim informacijama i Air Serbia je raskinula kodšer sporazum sa slovenačkim prevoznikom.

Budućnost kompanije je još neizvesnija, nakon što je slovenačka agencija za civilno vazduhoplovstvo zapretila oduzimanjem operativne dozvole kompaniji (AOC). Na danas održanoj konferenciji za novinare vazduhoplovna agencija je dala rok Adriji od sedam dana, do 2. oktobra u 23.59 časova da obezbedi finansiranje kako bi joj AOC bio obnovljen i nakon tog datuma. Ako se to ne desi kompanija će ostati bez dozvole i odmah će otpočeti stečajni postupak.

Aviokompanije koje lete za Ljubljanu se spremanu na scenario po kom Adria Airways prestaje da postoji. Air Serbia je osim što je uvela rescue tarife za putnike Adrije koji su ostali bez svojih letova, planira i da poveća broj letova na liniji između Beograda i Ljubljane na 14 nedeljno. Montenegro Airlines je najavio jedan dodatni let nedeljno pa će od zimske sezone leteti pet umesto četiri puta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije