Air Asia Japan prestala sa radom

Japanska podružnica low-cost aviokompanije Air Asia je prestala sa radom usled teških posledica po tražnju zbog koronavirusa.

Datum / Date: 06.10.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Kanagawa-ken / Wikimedia

Japanska podružnica najveće azijske low-cost aviokompanije Air Asia je proglasila prekid rada.

Malezijska kompanija Air Asia Group, koja je vlasnik 33 posto akcija u japanskom low-cost prevozniku Air Asia Japan, saopštila je da će ova ćerka kompanija prestati sa radom zbog izuzetnih poteškoća usled pandemije koronavirusa Covid-19.

Air Asia Japan (DJ) je posedovala tri aviona i obavljala domaći i međunarodni saobraćaj u okviru Air Asia Grupe, koja je navela da će ostati prisutna u Japanu i da će samo letovi sa oznakom japanske podružnice DJ biti ukinuti. Radi se o letovima koji povezuju Japan sa Malezijom, Tajlandom i Filipinima, a koji će kasnije biti obnovljeni u okviru mreže linija Air Asia Grupe.

Japanska podružnica se i bez koronavirusa mučila sa opstankom još od svog nastanka 2011. Prvo je osnovana kao zajednički poduhvat Air Asia Grupe i japanskog nacionalnog avio-prevoznika ANA, da bi se na kratko Air Asia povukla, a kompanija preimenovana u Vanilla Air. Sa ponovnim ulaskom Air Asia Grupe u vlasništvo, obnovljen je saobraćaj  u oktobru 2017. pod jedinstvenim brendom (kao Air Asia Japan) ali on je sada prekinut. Sve vreme svog postojanja kompanija se mučila sa nedostatkom putnika i veoma slabim indeksom popunjenosti putničke kabine, a pandemija koronavirusa je samo zapečatila njenu sudbinu.

Naslovna fotografija: ken H from Yokohama, Kanagawa-ken, Japan / Wikimedia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

1.764|1