Air Berlin objavio dugoročni plan za oporavak kompanije

Jedini izlaz za drugu nemačku avio-kompaniju Air Berlin je veliko rezanje troškova. Novi plan predviđa manje aviona, linija i zaposlenih.

Datum / Date: 30.09.2016.

Autor / Author: Aviatica

Air Berlin je objavio dugoročni plan restruktuiranja kompanije sa ciljem finansijskog oporavka. Ova kompanija, koja je jedina od svih evropskih avio-kompanija u prošloj godini zabeležila gubitak (CAPA, 12. maj 2016), je na ozbiljnoj prekretnici.

Sa skoro pola milijarde evra gubitka u prošloj godini (477 mil. evra) Air Berlin mora hitno da pronađe način da se finansijski oporavi.

„Ovaj dugoročni plan restruktuiranja predstavlja naš novi fokus i daje nam novu budućnost“, rekao je Stefan Pičler (Pichler), generalni direktor kompanije na predstavljanju plana javnosti.

U ovoj kompaniji će se pod hitno krenuti sa realizacijom ovog plana. Ono što će najviše pažnje izazvati u javnosti je smanjenje broja zaposlenih. Čak 1200 radnika će biti suočeno sa odlaskom iz kompanije. Međutim, njima će biti ponuđeno da pređu u neku od partnerskih avio-kompanija iz Etihad Airways Partners grupe koju osim Etihada čine i Alitalia, Air Serbia, Jet Airways i Etihad Regional.

Air Berlin će u potpunosti promeniti svoj koncept poslovanja. Ova kompanija će ubuduće reorganizovati svoju mrežu linija sa fokusom na profitabilne destinacije. Destinacije za odmor će biti isključene iz mreže linija i njih će bi trebalo da održava nova potpuno zasebna operativna jedinica koja treba da bude formirana. Koncept će ostati mrežni sa samo dva čvorišta u Berlinu i Diseldorfu, a broj aviona će biti gotovo prepolovljen. Planirano je da u floti bude 75 aviona, od toga 17 širokotrupnih Airbus A330 i 40 uskotrupnih aviona iz Airbusove A320 familije (A319, A320 i A321) kao i 18 Bombardier-ovih Dash Q400 turboprop aviona za regionalni saobraćaj.

Višak aviona će biti stavljen na raspolaganje drugom nemačkom avio-prevoznik. Čak 40 aviona iz A320 familije će biti ustupljeno Lufthansi, uz mogućnost da još 38 bude angažovano za ovu kompaniju uz najam kompletne posade.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

2.078|1