Air France – KLM grupa je najveći svetski korisnik održivog avio-goriva drugu godinu za redom

Air France – KLM Grupa najveći je svetski korisnik održivog avio-goriva

Datum / Date: 25.12.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

This image was captured with a drone in a place called Straumbu, Norway.

Prema izveštaju o održivom poslovanju koji je objavio Air France – KLM, ova avio-grupa koju čine kompanije Air France, KLM Royal Dutch Airlines i Transavia najveći je svetski korisnik održivog avio-goriva (SAF)[1] drugu godinu zaredom. U 2022. grupa je koristila 17% od ukupne svetske proizvodnje SAF-a, a samo 3% od ukupno proizvedenog fosilnog goriva. U 2023. godini članice Air France – KLM grupe potrošile su 80.000 tona održivog avio-goriva, odnosno duplo više nego u 2022. Time je Air France – KLM već postigao da udeo SAF-a na njegovim letovima bude 1%.

U poslednjih 50 godina avio-saobraćaj se značajno povećao, a emisija ugljen-dioksida koju proizvodi civilno vazduhoplovstvo povećala se za 176 odsto. Civilna avijacija trenutno učestvuje u ukupnom zagađenju ugljen-dioksidom 2,6%, ali ako se ništa ne promeni taj udeo će 2050. godine iznositi 20%. Komercijalni avio-sektor je u 2022. koristio oko 300 miliona tona mlaznog goriva, dok je udeo SAF-a u toj potrošnji bio ispod 0,1%. Zato je Savet Evrope doneo regulativu RefuelEu prema kojoj avio-kompanije do 2030. godine treba da koriste 6% SAF-a, jer je on najvažniji činilac za dekarbonizaciju avijacije i može smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 75%. Air France – KLM avio-grupa je sebi pak postavila ambicioznije ciljeve, a to su korišćenje minimalno 10% SAF-a do 2030. godine i smanjenje emisija ugljen-dioksida do istog datuma za 30% po putniku po pređenom kilometru u poređenju sa 2019.

Za ekološku transformaciju avijacije neophodno je održivo avio-gorivo, ali ono je četiri do osam puta skuplje od kerozina, te ga tržište ne potražuje i zato je njegova proizvodnja mala. Kao najveći svetski korisnik SAF-a, Air France – KLM grupa stimuliše industriju proizvodnje ovog goriva. Kroz nekoliko dugoročnih ugovora sa proizvođačima i dobavljačima SAF-a iz Evrope, Severne i Južne Amerike, ova avio-grupa je već obezbedila stabilno snabdevanje SAF-om, osigurala jednu trećinu svojih potreba do 2030. godine i uticala na rad proizvođača ovog goriva obezbedivši im stabilno finansiranje. Air France – KLM je, takođe, sklopio dva strateška partnerstva i uložio u proizvodne kapacitete održivog avio-goriva kroz direktna finansijska ulaganja. Tako je KLM podržao uspostavljanje prve proizvodne fabrike u Delfzijlu (Holandija) kroz investiciju od 6 miliona evra, dok je Air France uložio 4,7 miliona dolara u proizvođača SAF-a, DG Fuels.

Kroz 116 potpisanih ugovora o dobrovoljnom učešću kompanija u kupovini i korišćenju održivog avio-goriva, avio-grupa je u 2023. obezbedila 11.000 tona SAF-a. I putnici takođe učestvuju u ovoj inicijativi – od januara 2022. povećanjem cene avio-karata od nekoliko evra svi putnici već plaćaju korišćenje održivog avio-goriva.

Kao pionir u upotrebi održivog avio-goriva i kao kompanija koja je 2021. obavila prvi putnički let na održivo sintetičko gorivo u istoriji avijacije (gorivo proizvedeno na bazi ugljenika i vodonika), KLM je u aprilu 2023. eksperimentalno dokazao da je moguće i bezbedno leteti koristeći samo SAF.

[1] Održivo avio-gorivo ili SAF može biti dvojako:

– gorivo koje se pravi od korišćenih jestivih ulja, otpada ili ostataka iz poljoprivredne i šumarske industrije

– sintetičko održivo gorivo ili e-gorivo proizvedeno od vodonika i ugljenika zarobljenog iz atmosfere

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije