Air France najavio restruktiranje i otpuštanje 7.500 radnika

Air France krajem jula objavljuje plan restruktuiranja koji će uključiti i otpuštanje oko 7.500 radnika do kraja 2022.

Datum / Date: 08.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air France

Air France i ćerka kompanija HOP! predstavili su plan restruktuiranja sindikatima ukazujući na stratešku potrebu otpuštanja radnika kako bi se prevazišla kriza izazvana koronavirusom Covid-19.

U poslednja tri meseca aktivnosti i prihodi kompanije su pali za 95 posto, a na vrhuncu krize kompanija je gubila 15 miliona evra dnevno. Oporavak će biti veoma spor i u potpunosti će zavisiti od razvoja epidemiloške situacije, tvrdi se u saopštenju Air France-a.

Očekivanja su da bi se Air France mogao vratiti na pređašnji nivo aktivnosti tek tokom 2024. Vlada Francuske je odobrila kompaniji finansijsku pomoć u visini od 7 milijardi evra u vidu garancija za kredite što će na kraće staze omogućiti finansijsku stabilnost kompanije i nastavak normalnog poslovanja.

U datim okolnostima, Air France je prinuđen da smanji broj zaposlenih, a preliminarne procene su da će do kraja 2022. bez posla ostati 6.560 radnika od sadašnjih 41.000. U isto vreme podružnica HOP! će biti gotovo prepolovljena pošto će bez posla ostati 1.020 radnika od postojećih 2.420.

Oba prevoznika rade zajedno sa sidnikatima i predstavnicima radnika na pronalaženju optimalnog plana za smanjenje broja radnika. Kako je saopšteno radnicima će prvo biti ponuđen dobrovoljni odlazak i ranije penzionisanje kao i prekvalifikacija i promena radnih mesta unutar same kompanije. Radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom, a ne bi želeli da napuste kompaniju imaće mogućnost prekvalifikacije na drugu poziciju unutar same kompanije.

Detaljan plan restruktuiranja kompanije će biti predstavljen javnosti krajem jula u isto vreme kada to bude uradio i Air France-KLM na nivou cele grupacije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije