Air Montenegro dobio dozvolu i počeo završne pripreme za poletanje

Dok je prvi avion novog crnogorskog avio-prevoznika Air Montenegro otišao na farbanje u nove boje, kompanija je dobila operativnu dozvolu.

Datum / Date: 06.05.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Montenegro Airlines

Aviokompanija „To Montenegro“ je dobila dozvolu za obavljanje vazdušnog saobraćaja (AOC) od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, saznaju nezvanično crnogorske Vijesti.

Ovo je najvažniji korak ka ponovnom uspostavljanju letova nacionalnog avio-prevoznika nakon što je ugašena prethodna kompanija Montenegro Airlines, a osnovana nova.

Novi prevoznik će leteti pod brendom „Air Montenegro“, a kako javlja Ex-Yu Aviation prvi avion je već odleteo u Bratislavu na farbanje u nove boje. Avion, registarske oznake 4O-AOA, nekada je pripadao Montenegro Airlines-u, i Vlada Crne Gore ga je otkupila pred istek operativnog lizinga zajedno sa avionom 4O-AOB, koji se trenutno vraća u plovidbeno stanje.

U planu je da Air Montenegro dobije i treći avion, 4O-AOC, koji je direktno kupljen od Embraera i za koji je Montenegro Airlines ostao dužan poslednjih nekoliko rata u iznosu od oko šest miliona evra. Vlada Crne Gore je izrazila spremnost da otplati ovaj avion do kraja kako bi i on postao deo flote novog nacionalnog prevoznika. Sva tri aviona su Embraer E195.

Očekivanja su da će Air Montenegro poleteti krajem maja ili početkom juna. Prva destinacija će biti Beograd, a letovi će biti pokrenuti sa aerodroma u Tivtu i Podgorici.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije