Airbus objavio finansijske rezultate za 2022

Najveći evropski proizvođač aviona Airbus objavio je finansijske rezultate za 2022. uz ostvareni prihod od skoro 59 milijardi evra

Datum / Date: 16.02.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Airbus

Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Airbus objavio je danas svoje finansijske rezultate za prethodnu godinu.

Kompanija je danas obavestila javnost o sledećim najbitnijim uspesima za 2022. godinu od kojih su naznačili 661 isporučen putnički avion i ostvaren prihod od 58,8 milijardi evra, odnosno 5,3 milijarde evra zarade pre kamate i poreza (EBIT).

Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom putničkih aviona u prethodnoj godini prihodovala je 41,4 milijarde evra što prestavlja povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 15%, uz EBIT zaradu od 4,1 milijarde evra što predstavlja povećanje od 15% u odnosu na 2021. godinu.

Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom helikoptera u prethodnoj godini prihodovala je preko 7 milijardi evra, što predstavlja povećanje prihoda od 8% u odnosu na 2021. godinu, uz EBIT zaradu od 639 miliona evra, što predstavlja povećanje od 19% u odnosu na 2021. godinu.

Airbus predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini i korigovani EBIT u iznosu od 6 milijardi evra.

Ovim povodom direktor kompanije Airbus Žilijem Faury (Guillaume Faury) kazao je:

„Naša industrija nastavila je sa oporavkom tokom 2022. godine. Avio-saobraćaj je zabeležio rast i avio-kompanije su se vratile na dugoročno planiranje svojih flota. Postigli smo solidne finansijske rezultate uprkos izazovnom poslovnom okruženju koje je sprečilo da se lanac snabdevanja u koji se uzdamo oporavi tempom koji smo očekivali. Kompanija je stoga morala da prilagodi svoje aktivnosti što je dovelo do manjeg broja isporuka putničkih aviona nego što je to bio početni plan. Sada prilagođavamo našu proizvodnju kako bi se ona poklapala sa ponudom. 

U 2023. godini fokusirani smo na naše industrijske aktivnosti i dugoročnu transformaciju naše kompanije. Solidne finansijske performanse u 2022. godini i naša vera u budućnost naveli su nas da predložimo uvećane isplate dividendi za ovu godinu.“

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije