Alitalia objavila prekid rada

Italijanska aviokompanija Alitalia objavila je prekid rada od 15. oktobra, kada treba da je nasledi nova aviokompanija ITA.

Datum / Date: 24.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Alitalia

Italijanska aviokompanija Alitalia u stečaju, objavila je prekid rada od 15. oktobra 2021.

Svi letovi Alitalije od tog datuma su otkazani, a prodaja karata za letove posle tog datuma prestaje u ponoć, 25. avgusta 2021. Putnici koji poseduju karte za otkazane letove od 15. oktobra, mogu da ih vrate i u celosti refundiraju uplaćeni novac ili će moći da ih besplatno zamene za letove koji će se obaviti zaključno sa 14. oktobrom.

Nova aviokompanija koju je osnovala vlada Italije, Italia Transporto Aereo (ITA) dobila je pre nekoliko dana operativnu dozvolu koju izdaje italijanska agencija za civilno vazduhoplovstvo ENAC. Ova dozvola omogućava novoj kompaniji, koja treba da nasledi Alitaliju, da poleti i da počne sa prodajom karata.

Prema zamisli italijanske vlade, ITA će za početak koristiti 52 aviona, od kojih će sedam biti širokotrupnih za interkontinentalni saobraćaj. Red letenja i kapaciteti će biti značajno srezani, ali je planirano i postepeno povećanje flote i operacija u periodu do 2025.

Zbog likvidacije Alitalije, očekuje se da će oko 7 od 11 hiljada zaposlenih u ovoj kompaniji ostati bez posla dok bi nova kompanija ITA preuzela jedan broj radnika.

Čuveni program lojalnosti Alitalije Mille Miglia, prestaje da postoji, pošto je Evropska komisija zabranila novoj aviokompaniji da učestvuje na tenderu za njegovo preuzimanje. Što se brenda „Alitalia“ tiče, on će biti ponuđen na tenderu na kome će moći da učestvuje i ITA.

U početku će nova kompanija leteti do izabranih interkontinentalnih destinacija poput Njujorka, Bostona, Majamija i Tokija, dok će naredne godine mreža biti proširena na Los Anđeles, Vašington, Sao Paolo, Brazil i Buenos Ajres. Letovi ka Evropi će biti znatno redukovani, a mnoge destinacije se ukidaju, među njima i Beograd. Iz preliminarnog plana koji je još početkom ove godine objavljen, linija do Beograda bi mogla da bude uspostavljena sledeće godine, ali ovo je još uvek neizvesno i tek će se znati kada se ITA oglasi po prvi put u javnosti i iznese svoje planove.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije