Bez viza u Ujedinjene Arapske Emirate

Ujedinjeni Arapski Emirati i zvanično i u praksi ukinuli vizni režim za državljane Republike Srbije počev od 12. maja 2019.

Datum / Date: 16.05.2019.

Autor / Author: Aviatica

Bezvizni režim sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) je napokon stupio na snagu.

Vlade Republike Srbije i UAE su 26. septembra 2018. godine potpisali protokol kojim se važeći Sporazum o ukidanju viza za diplomatske, službene i specijalne pasoše, proširije i na nosioce običnih pasoša obe države.

Građani dve države sada imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države do 90 dana uz uslov da imaju pasoš koji važi najmanje šest meseci. Imigracione vlasti UAE će tražiti i povratnu avionsku kartu.

Emiratska strana je ovaj protokol verifikovala tek pre nekoliko dana i on je zvanično stupio na snagu 12. maja 2019, međutim državljani Srbije nisu mogli da uđu u UAE bez vize i nekoliko dana nakon tog datuma. Razlog je bio što imigraciona služba UAE nije imala ažurirana uputstva. Bilo je slučajeva da su neki naši državljani zbog toga imali problem na granici, a njega su rešavali tako što su direktno na aerodromu vadili tranzitnu vizu.

Aviokompanija flydubai koja održava direktnu liniju od Beograda do Dubaija, potvrdila je da je bezvizni režim napokon stupio na snagu posle nekoliko dana zabune. Od danas, 16. maja 2019. oni više ne traže vize putnicima koji se ukrcavaju na let za Dubai.

Beograd je sa UAE povezan direktnim letovima do Dubaija, koji obavlja aviokompanija flydubai i do Abu Dabija, do koga leti tamošnja aviokompanija Etihad Airways. Oba aerodroma u UAE su popularne tranzitne tačke za putovanja ka Aziji, Australiji, Africi i regionu Bliskog istoka. Broj turista između dve zemlje je u stalnom porastu, a u UAE živi i značajna zajednica Srba.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije