Etihad Airways u ogromnom minusu već treću godinu zaredom

Iako već dve godine primenjuje mere štednje, Etihad Airways još uvek nastavlja sa lošim rezultatima.

Datum / Date: 15.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Prema najnovijem finansijskom izveštaju koji je objavio Etihad Airways, ostvaren je ogroman gubitak već treću godinu za redom.

Ova državna aviokompanija u vlasništvu emirata Abu Dabi (UAE) zabeležila je 1,28 milijardi američkih dolara gubitka. Godinu dana ranije gubitak je iznosio 1,58 milijardi, a ukupni gubici u poslednje tri godine dostigli su neverovatnih 4,75 milijardi dolara.

Prihodi su u prošloj godini pali za četiri procenta na 5,86 milijardi dolara u odnosu na 6,1 milijardu u 2017. Aviokompanija je pre dve godine najavila novu strategiju poslovanja koja ima za cilj oporavak poslovanja nakon kraha tri Eihadove investicije u Evropi – Alitalije, Air Berlina i Darwin Airline-a (Etihad Regional).

Uprkos i dalje lošim rezultatima Etihad je uspeo da u prošloj godini smanji troškove za 5,5 posto ali to je postignuto otpuštanjem pet posto zaposlenih. Broj putnika je takođe u padu (-4,3%) što je posledica smanjenja flote i ukidanja pojedinih linija za koje u kompaniji kažu da su bile neprofitabilne. Značajan događaj u prošloj godini je bilo i otkazivanje velikoj broja naručenih aviona od Boeing-a i Airbus-a.

Etihad Airways je manjinski vlasnik (49%) u srpskoj nacionalnoj aviokompaniji Air Serbia.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije