EU usvaja sporazum o avio saobraćaju u slučaju tvrdog Brexit-a

Evropski parlament je predložio sklapanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju sa Velikom Britanijom u slučaju da se desi tvrdi Brexit.

Datum / Date: 18.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Evropski parlament je odobrio privremeni sporazum koji bi omogućio odvijanje avio saobraćaja između Velike Britanije i Evropske unije u slučaju da ova zemlja napusti Uniju bez prethodno postignutog generalnog sporazuma o izlasku.

Predloženi sporazum treba da odobri Savet Evropske unije. Ako se to desi, aviokompanije će moći da nastave da posluju kao i do sada bez ikakvih posledica po putnike.

Sporazum će omogućiti aviokompanijama iz Velike Britanije da koriste pravo takozvane Pete slobode na aerodromima unutar EU kao i da bez ikakvih posebnih dozvola koriste vazdušni prostor Unije.

U Udruženju britanskih turističkih agencija (ABTA) pozdravljaju ovaj potez Evropskog parlamenta, ali ističu da je ipak neophodno postizanje sporazuma o istupanju Velike Britanije iz Unije. Ovaj sporazum može imati samo privremeni karakter i veoma je značajan da se premosti nesigurnost koja postoji za nastupajuću udarnu letnju sezonu, ali bez pravog sporazuma nema trajnog rešenja, smatraju u ABTA.

U isto vreme sa informacijama o sporazumu o vazdušnom saobraćaju,  britanski parlament je glasao protiv izlaska Velike Britanije iz EU ukoliko se ne postigne sporazum. Ovo glasanje, ipak, ne mora ništa da znači, s obzirom da prema važećem zakonu, Velika Britanija može da napusti Uniju 29. marta i bez prethodno postignutog sporazuma. Zbog toga je važno što je predložen ovaj zakon o vazdušnom saobraćaju, jer će on smanjiti strah i nesigurnost kod putnika koji se odražavaju na manji broj prodatih avio karata i turističkih aranžmana.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije