Evropska komisija otvorila istragu o državnoj pomoći Alitaliji

Državna pomoć od 400 miliona evra koje je dobila Alitalia biće na proveri Evropske komisije.

Datum / Date: 02.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Alitalia

Evropska komisija je saopštila u petak, 28. februara, da će agencija za zaštitu konkurentnosti istražiti finansijsku pomoć koju je aviokompanija Alitalia dobila od Vlade Italije.

Sumnja se da je iznos od 400 miliona evra, koliko je Vlada Italije upumpala u svoju nacionalnu aviokompaniju predstavlja nelegalnu državnu pomoć koja narušava slobodno tržište i ugrožava konkurenciju.

To će biti druga istraga antimonopolskog tela Evropske komisije u Alitaliji. Prethodno je otvorena istraga zbog 900 miliona evra koje je Vlada Italije uložila u Alitaliju tokom 2017. kako bi se izbegla likvidacija ove kompanije.

Prema rečima zvaničnika EK ova dva slučaja su odvojena i bitno drugačija.

Italijanski nacionalni avio prevoznik već 15 godina nije poslovao sa profitom, a pokušaj aviokompanije Etihad Airways, koja je 2014. kupila 49% akcija Alitalije završio se neslavno. Etihad je odbio da kao suvlasnik 2017. uloži dodatni novac kako bi kompanija nastavila da radi i doneo je odluku da se povuče, otpisavši svoj vlasništvo u Alitaliji.

Trenutno se u Italiji vodi istraga o navodnim malverzacijama koje je tim izvršnih direktora, menadžera i savetnika postavljenih od strane Etihada činio od 2014. do 2017. čime je značajno oštetio kompaniju.

Vlada Italije, od maja 2017. kada je Alitalija proglasila stečaj i dobila stečajnu upravu, pokušava da revitalizuje kompaniju pronađe zainteresovanog kupca.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije