Godišnja skupština IATA se održava u Istanbulu

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) organizuje redovnu, 79. godišnju skupštinu u Istanbulu.

Datum / Date: 05.06.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Photo: Natalia Mroz/ IATA

Na godišnjoj skupštini IATA koja se održava u Istanbulu sastaju se menadžeri preko 300 aviokompanija iz celog sveta.

Uz godišnju skupštinu na kojoj će biti izabrano novi upravni odbor i predsedavajuća aviokompanija, u Istanbulu će biti održana i vazduhoplovna konferencija World Air Transport Summit, koju organizuje aviokompanija domaćin celog skupa Pegasus Airlines.

Na dva dana, od 4. do 6. juna, Istanbul će biti vazduhoplovna prestonica sveta, po drugi put u istoriji IATA.

Skupština, praćena najvećim svetskim medijima koji prate avio industriju, razmatraće oporavak industrije nakon pandemije koronavirusa Covid-19, kao i pitanje održive i ekološki prihavtlje avijacije, nazaobilaznu temu, koja je već godina, prva na dnevnom redu svih vazduhoplovnih konferencija u svetu.

Uz poruku da je “avijacija veoma važna”, Willie Walsh, generalni direktor IATA, pozvao je sve okupljene učesnike da se odupru izazovima i da pronađu održive, profitabilne i efikasne načine za rast avio-industrije.

Predsedavajući upravnog odbora aviokompanije Pegasus Airlines i predsedavajući IATA upravnog odbora za ovu godinu, Mehmet T. Nane je izjavio da je veoma ponosan što njegova kompanija ima tu čast da organizuje ovako značajan vazduhoplovni događaj u sjajnom gradu poput Istanbula. On je naveo da se avijacija u Turskoj udružila da pruži neophodnu pomoć postradalima u katastrofalnim zemljotresima koji su zadesili Tursku u februaru ove godine.

Photo: IATA

World Air Transport Summit

Odmah nakon godišnje skupštine IATA, biće održan World Air Transport Summit, na kome će glavni panelista biti Richard Quest, reporter CNN-a, koji je glavni medijski pokrovitelj celog događaja.

Diskusije tokom samita će uključiti neke od najvažnijih tema u avijaciji poput promene lanca snabdevanja i tržišta energenata. Biće reči o doprinosu avijacije oporavku Turske nakon zemljotresa, a nastaviće se i redovna tema održivog poslovanja u avio-saobraćaju.

Najvažniji događaj na samitu biće četvrta dodela Nagrada za različitost i inkluziju, koju će ove godine sponzorisati Qatar Airways. Cilj ove nagrade je da promoviše inkluziju žena i da do 2025. u avio-saobraćaju njihov udeo u top menadžmentu bude znato veći.

Photo: IATA

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije