Gubitak Etihad Airways-a u 2017. milijardu i po dolara

Etihad Airways je u 2017. poslovao sa gubitkom od milijardu i po dolara, što je druga godina zaredom u minisu.

Datum / Date: 18.06.2018.

Autor / Author: Aviatica

Etihad Airways, aviokompanija iz Emirata Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zabeležila je gubitak od milijardu i po američkih dolara, drugu godinu zaredom.

Ipak, u odnosu na godinu dana ranije (2016.) Etihad je smanjio gubitke za impresivnih 432 miliona dolara povećavši prihod sa 5,9 na 6,1 milijardu dolara i značajno smanjivši rashode.

Ova kompanija je smanjila flotu sa 119 na 115 aviona, prevezla je 18,6 miliona putnika što je na istom nivou kao i tokom 2016.

U saopštenju za medije koje je komentarisao Peter Baumgartner, generalni direktor kompanije, navodi se da se Etihad u 2017. suočavao sa velikim poteškoćama i nabrojao gubitke zbog propasti investicija u Air Berlin, Darwin Airline i Alitaliju kao i porast cene goriva zbog koje je izgubljeno 337 miliona dolara.

Iz ove kompanije nisu komentarisali navode da će se povući iz Air Serbije. Prema nezvaničnim informacijama ugovor o upravljanju Air Serbijom, koji ističe krajem ove godine neće biti obnovljen na novi petogodišnji period, ali se Etihad neće povući iz vlasništva Air Serbije, potvrdila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktureu Vladi Srbije Zorana Mihajlović. Vlada Srbije i Etihad Airways su partneri i suvlasnici aviokompanije Air Serbia u kojoj Etihad Airways ima 49% udela.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije