Jet Airways pred bankrotom

Indijski Jet Airways se nalazi pred velikim problemima pa bi zbog nelikvidnosti mogao da se nađe u bankrotu već do kraja marta.

Datum / Date: 15.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Indijska aviokompanija Jet Airways se ponovo našla u velikim finansijskim problemima. Kompanija nema novca, a približio se rok plaćanja rate kredita od 109 miliona dolara. Uprava ponovo smanjuje flotu, otkazuju se novi letovi, putnici besne i pozivaju na bojkot, a piloti se žale Vladi i traže hitnu isplatu zaostalih plata.

Sa četiri nova aviona koja su povučena iz saobraćaja zbog nelikvidnosti, flota Jet Airways-a je kraća za 50 aviona od ukupno 119. Zbog toga se otkazuje veliki broj letova. Strahuje se da će broj otkazanih letova u martu biti preko 600.

Etihad Airways nije rad da pomogne

Kompanija se nalazi u veoma ozbiljnoj krizi. Novca na računu nema, ukupni dugovi premašuju milijardu dolara, a manjinski vlasnik, aviokompanija Etihad Airways ponovo odbija da pomogne.

Etihad Airways je bio garant za kredit koji je filijala HSBC banke za Bliski istok iz UAE dala Jet Airways-u pod, kako se sada ispostavilo, izuzetno lošim uslovima. Etihad je tada dao garancije za podignuti kredit, a za uzvrat od Jet Airways-a uzeo 15% vlasničkog udela u JetPrivilege, frequent flyer programu indijske kompanije.

Upravni odbor Etihada sada pokazuje rezervisan stav po pitanju plana za spas kompanije i bliži je odluci da odbije učešće u dokapitalizaciji koja bi obezbedila neophodan keš za nastavak poslovanja. Odluka još nije doneta, pošto je u ovoj kompaniji zakazan novi sastanak upravnog odbora na kome će se raspravljati o ovoj temi.

Piloti traže plate

Situacija se danas dodatno zakomplikovala kada su se piloti indijske kompanije obratili Vladi Indije sa zahtevom da im se hitno isplate sve zaostale zarade i to sa kamatama. Oni su u tom zahtevu naveli da je uprava prevoznika ostala gluva na sve njihove zahteve do sada i da se zato obraćaju vladi od koje traže pomoć. Piloti još ističu da je nezadovoljstvo ogromno što je nedopustivo i opasno. Kompanija im duguje plate za poslednja tri meseca.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije