Lufthansa preuzima italijansku avio-kompaniju ITA Airways

Nemačka Lufthansa će za vlasnički udeo dokapitalizovati ITA Airways sa 350 miliona evra

Datum / Date: 25.05.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Photo: Captain Raju / Wikimedia

Prema pisanju italijanskog dnevnika Corriere della Sera postignut je dogovor između italijanske vlade i nemačkog kompanije Lufthansa o preuzimanju italijanske avio-kompanije ITA Airways.

Kako je većina svetskih medija kasnije prenela dogovor podrazumeva inicijalnu dokapitalizaciju italijanskog prevoznika u vrednosti od oko 350 miliona evra uz preuzimanje vlasničkog udela od 41 posto.

U kasnijoj fazi, Lufthansa će izvršiti dodatna ulaganja  u vrednosti od još 500 miliona evra čime će postati većinski vlasnik ITA Airways-a sa 95 posto vlasničkog udela.

Prema navodima sporazum će biti potpisan već u četvrtak. Uslov za realizaciju posla je odobrenje od evropske antimonopolske agencije.

ITA Airways je osnovana krajem 2020. nakon gašenja Alitalije, a namere Lufthanse da preuzme italijanskog avio-prevoznika traju još od brojnih pokušaja italijanske vlade da prvo spasu Alitaliju, a potom i da prodaju njenu naslednicu ITA Airways.

Novoosnovana avio-kompanija je prošle godine kupila brend Alitalije, tako da će Lufthansa ovom trgovinom doći u posed i čuvenog brenda.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije