Niki Lauda ponovo preuzima aviokompaniju NIKI

Početna|VESTI|Evropa / Mediteran|Niki Lauda ponovo preuzima aviokompaniju NIKI

Niki Lauda ponovo preuzima aviokompaniju NIKI

Niki Lauda je pobedio na tenderu za preuzimanje aviokompanije NIKI nakon bankrota Air Berlina koji je bio njen vlasnik.

Objavljeno:23. 1. 2018.|21:09 » 01:06Autor: Tagovi:, , |

Bivši šampion Formule 1 Niki Lauda ponovo će preuzeti upravljanje aviokompanijom NIKI, koju je osnovao 2003, a svoj udeo u njoj prodao krajem 2011.

Aviokompanija NIKI je u decembru proglasila stečaj i obustavila sve avio-operacije nakon što su propali pregovori sa nemačkom Lufthansom o preuzimanju. Nemci su morali da se povuku iz ovog posla jer bi preuzimanje NIKI-ja predstavljalo narušavanje evropske antimonopolske politike.

Austrijske vlasti su potom raspisale tender za pronalaženje novog vlasnika za ono što je preostalo od NIKI-ja na koji se osim osnivača i prvog vlasnika kompanije Niki Laude prijavio još i IAG (vlasnik British Airways-a i Iberije).

Stečajni upravnik je 23. januara ujutro objavio da je ponuda Nikija Laude najbolja i da će aviokompanija NIKI biti prodata tom ponuđaču po ceni koja još uvek nije objavljena.

Niki Lauda je izjavio da je spreman da obnovi saobraćaj već u martu ove godine. On će na raspolaganju imati oko 20 aviona iz porodice Airbus A320, a rekao je i da će mu biti potrebno oko 740 radnika koje će preuzeti od 1000 bivših radnika Nikija, koji su ostali bez posla kada je ova kompanija prestala da leti u decembru 2017.