Niki Lauda ponovo preuzima aviokompaniju NIKI

Niki Lauda je pobedio na tenderu za preuzimanje aviokompanije NIKI nakon bankrota Air Berlina koji je bio njen vlasnik.

Datum / Date: 23.01.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Planehunter

Bivši šampion Formule 1 Niki Lauda ponovo će preuzeti upravljanje aviokompanijom NIKI, koju je osnovao 2003, a svoj udeo u njoj prodao krajem 2011.

Aviokompanija NIKI je u decembru proglasila stečaj i obustavila sve avio-operacije nakon što su propali pregovori sa nemačkom Lufthansom o preuzimanju. Nemci su morali da se povuku iz ovog posla jer bi preuzimanje NIKI-ja predstavljalo narušavanje evropske antimonopolske politike.

Austrijske vlasti su potom raspisale tender za pronalaženje novog vlasnika za ono što je preostalo od NIKI-ja na koji se osim osnivača i prvog vlasnika kompanije Niki Laude prijavio još i IAG (vlasnik British Airways-a i Iberije).

Stečajni upravnik je 23. januara ujutro objavio da je ponuda Nikija Laude najbolja i da će aviokompanija NIKI biti prodata tom ponuđaču po ceni koja još uvek nije objavljena.

Niki Lauda je izjavio da je spreman da obnovi saobraćaj već u martu ove godine. On će na raspolaganju imati oko 20 aviona iz porodice Airbus A320, a rekao je i da će mu biti potrebno oko 740 radnika koje će preuzeti od 1000 bivših radnika Nikija, koji su ostali bez posla kada je ova kompanija prestala da leti u decembru 2017.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije