Novoizgrađeni deo centralne zgrade terminala na beogradskom aerodromu počeo sa radom

Novoizgrađeni deo centralne zgrade terminala poboljšaće korisničko iskustvo i omogućiti efikasnije tokove kretanja putnika - prijavu na let, prolaz kroz pasošku i bezbednosnu kontrolu

Datum / Date: 05.04.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Beogradski aerodrom

Kompanija BELGRADE AIRPORT, članica kompanije VINCI Airports, sutra pušta u rad novoizgrađeni deo centralne zgrade terminala, površine više od 11.000 m2. Novoizgrađeni deo terminala unaprediće proces prihvata i otpreme putnika i poboljšati korisničko iskustvo u pogledu veličine i udobnosti prostora, a donosi i dve važne novine u tokovima putnika:

  • Novi šalteri za prijavu putnika na let 100 i 200 (201-212) sada se nalaze u prizemlju novoizgrađenog dela terminala
  • Od sada će se na prvom spratu prvo vršiti pasoška, pa onda bezbednosna kontrola pre ukrcavanja na let

Novi prostor dizajniran je u skladu sa standardima kompanije VINCI Airports u pogledu materijala, paleta boja, opreme, sistema oznaka i drugih arhitektonskih i elemenata enterijera. Velika staklena fasada sa nazivom aerodroma i tradicionalnim motivima pirotskog ćilima odraz je koncepta „sence of place“ kompanije VINCI Airports koji kroz poseban dizajn prenosi specifičnu lokalnu atmosferu.

U ovoj fazi radova, u zavisnosti od svog leta, putnici će se prijavljivati na šalterima u prizemlju postojećeg terminala na šalterima od 200 do 600 ili u novoizgrađenom delu, na šalterima 100 i 200, a zatim će nastaviti na prvi sprat novog centralnog dela, gde sada prvo prolaze pasošku, a zatim bezbednosnu kontrolu, što predstavlja još jedan inovativan pristup u tehnologiji upravljanja tokovima putnika.

Pored navedenih, nakon pasoške i bezbednosne kontrole odvijaju se drugi veliki radovi na modernizaciji predmetnog prostora kako bi se kreirala nova duty free zona od skoro 3.000 m2 i veliki centralni trg sa novim komercijalnim objektima i različitom ponudom. Takođe, tokom 2023. godine predviđena je i rekonstrukcija i adaptacija više od 16.000 m2 starog dela zgrade terminala.

Foto: Beogradski aerodrom

Sva unapređenja deo su ambicioznog plana kompanije VINCI Airports za proširenje i modernizaciju beogradskog aerodroma, za koja je planirano 732 miliona evra tokom perioda trajanja koncesije. Pozitivan uticaj na iskustvo putnika prepoznat je i od strane predstavnika avio-industrije, tako je beogradski aerodrom ove godine proglašen za jedan od najbojih aerodroma u Evropi u konkurenciji aerodroma iste veličine, kao i za najprijatniji, odnosno aerodrom sa najposvećenijem osobljem prema standardima Međunarodne organizacije aerodroma – Airport Council International.

Završetak svih ključnih radova na projektu očekuje se tokom 2023. godine, što će omogućiti da do kraja koncesije beogradski aerodrom dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje.

Foto: Beogradski aerodrom

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije