Radnici Air France-a kažu: Ne dirajte naše nebo!

Radnici Air France-a izazvani najavom brojnih otkaza u ovoj kompaniji napali dvojicu direktora kadrovske službe, pocepali im košulje i naterali ih u beg preko ograde.

Datum / Date: 05.10.2015.

Autor / Author: Aviatica

Uprava Air France-a je 2. oktobra nakon neuspelih pregovora sa predstavnicima pilota objavila nove, dodatne mere za smanjenje troškova poslovanja.

Zbog nemogućnosti da postigne dogovor sa pilotima o generalnom smanjenju plata za 25%, što bi po tvrdnjama uprave ove kompanije dovelo plate na nivo onih koje su u British Airwaysu, Lufthansi i drugim sličnim avio kompanijama, Air France je prinuđen na dodatne mere štednje.

Kako je saopšteno biće otpušteno blizu 3000 radnika (1700 radnika na zemaljskom opsluživanju, 900 članova kabinskog osoblja i 300 pilota).

U planu je i otkazivanje najmanje pet interkontinentalnih linija, smanjenje broja letova na dvadesetak drugih, smanjenje broja širokotrupnih aviona i navodno otkazivanje kompletne narudžbine Boeingovih Dreamlinera (787). Ovo poslednje još uvek nije potvrđeno.

7141576

Revoltirani radnici Air France-a i predstavnici sindikata su se spontano okupili u ponedeljak 5. oktobra u sedištu kompanije na međunarodnom aerodromu Charles de Gaulle (CDG) u Parizu, gde su organizovali protest pod parolom „Ne dirajte naše nebo“, sa porukama upravi da planirani otkazi neće proći.

Oni su u jednom trenutku upali u kancelariju gde su sedela dva direktora iz sektora ljudskih resursa koje su potom napali. Direktori su istrčali iz kancelarija, a po krugu su ih jurili razjareni radnici, koji su im kidali odeću i naterali ih da pobegnu preskačući ograde, pravo u zaštitu policije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije