Ryanair planira da zatvori tri nemačke baze

Nakon što su nemački piloti Ryanair-a odbili smanjenje plate, ova kompanija planira da zatvori tri operativne baze u Nemačkoj.

Datum / Date: 23.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Ryanair Media Centar

Ryanair će zatvoriti jednu od svojih najstarijih i najvećih operativnih baza na nemačkom aerodromu Frankfurt-Hahn, stotinak kilometara zapadno od Frankfurta.

Ova odluka je doneta nakon što su piloti koji rade za ovu kompaniju u Nemačkoj odbili plan smanjenja plata usled krize izazvane koronavirusom Covid-19.

Još uvek nije potvrđeno ali u ovoj kompaniji se razmatra i zatvaranje baza u Diseldorfu i Berlinu iz istih razloga. Ryanair je još u maju najavio da će otpustiti oko 3000 radnika širom Evrope, ali je u međuvremenu postignut dogovor o smanjenju plata sa sindikatom kabinskog osoblja u Velikoj Britaniji, tako da tamo neće biti otpuštanja. U kompaniji su se ponadali da će ovaj recept proći i druge ali su nemački piloti to odbili.

„Moramo da krenemo sa primenom alternativnih mera kako bismo ostvarili uštede, što će, nažalost, dovesti do zatvaranja baza i otpuštanja“, napisala je uprava Ryanair-a u pismu upućenom svojim pilotima u Nemačkoj nakon što su oni odbili plan po kome bi im plate bile smanjene.

Šta će se desiti sa linijama koje obavljaju avioni stacionirani u ovim bazama nije poznato. Pretpostavlja se da će neke od linija preuzeti druge baze, ali da će ipak letovi ka većini destinacija biti prekinuti.

Ryanair održava redovnu liniju između Niša i Berlina, koja je predviđena da bude obnovljena krajem oktobra. Sa aerodroma Šenefeld (SXG) ova linija će biti preseljena na novi berlinski aerodrom Berlin-Brandenburg (BER) koji se otvara za saobraćaj u oktobru. Kako mediji javljaju, Ryanair planira da zatvori svoju bazu na aerodromu Tegel, koji se takođe zatvara za saobraćaj u oktobru zbog preseljena na novi aerodrom.

Sa aerodroma u Diseldorfu, Ryanair ne održava nijednu liniju ka Srbiji ili našem regionu, a osim na ovom aerodromu ima bazu i na aerodromu Weeze koji se takođe prodaje pod imenom Diseldorf (Weeze) i sa koga takođe ne leti ka Srbiji. Sa aerodroma Frankfurt – Hahn lete avioni na redovnoj liniji ka Banjaluci.

Da li će na kraju doći do zatvaranja linija sa ovih nemačkih baza ostaje nam da se vidi, pošto ne bi bio prvi put da Ryanair preti ovakvim merama. Ova kompanija je poznata po pretnjama aerodromima pa čak i vladama pojedinih zemalja da će ukinuti kompletan saobraćaj ukoliko neki od njihovih zahteva ne budu ispunjeni. Poznat je takav slučaj na aerodromu u Budimpešti gde su pre desetak godina tražili značajno smanjenje cena aerodromskih usluga i pretili ukidanjem svih linija ako im taj zahtev ne bude ispunjen.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije