South African Airways prodat privatnom konzorcijumu

Vlada Južnoafričke Republike prodala većinski udeo u nacionalnoj aviokompaniji South African Airways privatnom konzorcijumu Takatso.

Datum / Date: 18.06.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: South African Airways / Facebook

Prodajom većinskog udela u South African Airways-u, vlada Južnoafričke Republike pokušava da udahne novi život svoj nacionalnoj aviokompaniji.

Takatso konzorcijum je novi vlasnik 51 posto udela aviokompanije South African Airways, koji je platio oko 220 miliona američkih dolara.

Kompanija je stečajnom postupku još od decembra 2019, a šanse da preživi pogoršane su izbijanjem pandemije koronavirusa nekoliko meseci kasnije.

Takatso konzorcijum čine pan-afrička investiciona grupa Harith Global Partners i vazduhoplovna kompanija Global Aviation. Novac za koji je preuzeto većinsko vlasništvo nad kompanijom biće dovoljan da se nastavi njeno poslovanje u narednih 12 do 36 meseci tvrde u Vladi Južnoafričke Republike.

REKLAMA


Kompanija ne leti od septembra 2020, ali raspolaže sa 12 aviona koji su trenutno svi prizemljeni. Ideja novog većinskog vlasnika je da se ubrzo obnovi saobraćaj. Prvo bi počeli sa letovima u domaćem i regionalnom saobraćaju, ali postoje planovi obnove dugolinijskog (interkontinentalnog) saobraćaja ali uz vrlo pažljiv odabir destinacija.

South African Airways ostaće nacionalna aviokompanija Južnoafričke Republike pošto je Vlada za sebe zadržala takozvanu „zlatnu akciju“, koja će joj omogućiti da kontroliše donošenje strateških odluka od strane Upravnog odbora i da zaštiti nacionalne interese.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije