Wizz Air modernizuje flotu kroz veliku nabavku savremenih aviona

Wizz Air, avio-prevoznik u vlasništvu Indigo Partners-a modernizovaće svoju flotu kroz ogromnu nabavku novih aviona.

Datum / Date: 16.11.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Wizz Air

Indigo Partners naručio 255 aviona Airbus A321 tokom vazduhoplovnog sajma Dubai Air Show, koji se ovih dana održava u Dubaiju.

Kompanija koja u svom portfolio poseduje akcije nekoliko low-cost aviokompanija – Wizz Air (Mađarska), Frontier (SAD), Volaris (Meksiko) i JetSMART (Čile, Argentina) saopštila je da će novi avioni biti uključeni u flote ovih avio prevoznika čime će broj aviona iz A320 familije aviona Airbus-a porasti na 1.145.

Prema planu, Wizz Air će priključiti 102 aviona u svoju flotu, 75 aviona A321neo i 27 aviona A321XLR, Frontier dobija 91, a Volaris 39 aviona A321neo, dok će JetSMART moći da obogati svoju flotu sa 21 avionom A321neo i 2 aviona A321XLR.

Wizz Air podlađuje svoje flotu

Mađarski avio prevoznik Wizz Air je nedavno saopštio da nastavlja sa podmlađivanjem i proširenjem svoje flote. Tako je od sada celokupna flota u bazi ove kompanije u Beču zasnovana na modelu A321neo čime se potvrđuje „usmerenost kompanije ka najsavremenijim tehnologijama i smanjenju potrošnje goriva.

Ovo je treće po redu tržište na kom Wizz Air prelazi na flotu sastavljenu isključivo od aviona iz Airbus-ove A320neo familije nakon prethodnih tehnoloških ulaganja u Italiji i Abu Dabiju.

Avioni iz porodice A320neo (A319, A320 i A321) predstavljaju na neki način revolucionarne letelice, jer nude nenadmašnu efikasnost u pogledu smanjene potrošnje goriva i odlične aerodinamike. Opremljeni su šarkletima, specijalnim krilnim završecima, koji dodatno smanjuju otpor pri kovitljanju vazduha na krilima. Stvaraju 43 posto manje buke i emituju za 50 posto manje azotnih oksida u poređenju sa prethodnom generacijom.

Prosečna starost Wizz Air-ove flote je 5,1 godinu, što je čini jednom od najmlađih i najefikasnijih flota na svetu. U kombinaciji sa mrežom linija koja izbegava nepotrebne povezane letove i koristi lakše materijale u kabini, to je ono što poslovanje Wizz Air-a čini efikasnim.

Iz ove kompanije sa ponosom ističu da i dalje imaju najniže emisije ugljen-dioksida po putniku na svaki preleteni kilometar (57,3 g/km) što je veoma važno za smanjenje uticaja avio saobraćaja na životnu sredinu. „Kad bi svaki avio-prevoznik u Evropi koristio istu modernu i efikasnu flotu kao Wizz Air i upravljao njome na način na koji Wizz Air upravlja svojim avionima, ovaj sektor bi za rekordno vreme smanjio emisije za 34 posto“, tvrdi se u saopštenju mađarske avio-kompanije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije