Wizz Air uz Airbus planira da koristi hidrogen kao pogonsko gorivo

Wizz Air i Airbus uspostavili saradnju sa ciljem prelaska na avione koji će koristi hidrogen kao pogonsko gorivo.

Datum / Date: 09.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Wizz Air je potpisao Memorandum o razumevanju sa kompanijom Airbus koji se odnosi na istraživanje potencijala avio-operacija koje će korisiti hidrogen kao pogonsko gorivo.

Saradnja znači da će Wizz Air analizirati potencijal izuzetno efikasnih, ultra-niskobužetnih avio-operacija na hidrogen. To će omogućiti Wizz Air-u mnogo dublje razumevanje za funkcionisanje aviona na hidrogen bez emisije ugljen-dioksida i način na koji bi takvo funkcionisanje moglo pozitivno uticati na budući poslovni model ove aviokompanije.

Cilj ovog memoranduma o razumevanju jeste da se prepoznaju operativne i infrastrukturne mogućnosti i izazovi aviona koji koristi hidrogen kao gorivo. Obe strane će ostvariti saradnju s ciljem da razviju dublje razumevanje sledećih stavki:

Evolucija globalnog ekosistema hidrogena iz perspektive društva, regulativa, cena energije i infrastrukture hidrogena

Uticaj aviona na hidrogen na flotu Wizz Air-a, operacije i infrastrukturu, uključujući mrežu, raspored letenja, baze na zemlji i aerodrome imajuću u vidu specifične osobine aviona kao što su domet i vreme potrebno za dopunu goriva.

„U Wizz Airu, mi ne odustajem od naših ambicija i strategije rasta da ispunimo obećanje da putovanje učinimo pristupačno svima dok pružamo izuzetno korisničko iskustvo tokom letenja jednom od najmlađih i najzelenijih flota u Evropi. Verujemo da se rast i održivost međusobno ne isključuju pa tako nove i vodeće tehnologije utiru put ka održivijem putovanju avionom. Ovaj dogovor od velikog značaja sa Airbusom unaprediće održivost avijacije širom planete razvojem ultraefikasnih operacija i poslovnih modela budućnosti. Ne krijemo naše oduševljenje i radujemo se početku saradnje”, izjavio je Johan Ajdhagen, direktor ljudskih resursa i primenu ESG kriterijuma u Wizz Air-u.

„Rad sa našim korisnicima od najveće je važnosti za razvoj klimatski neutralnog aviona bez emisije štetnih gasova do 2035. Veoma nam je drago što smo sa WizzAirom dogovorili saradnju na istraživanju koje je u toku i razvoju s ciljem zadovoljenja potreba za avionske operacije koje koriste hidrogen kao pogonsko gorivo  i avionski ekosistem ove vrste.  Razumevanje performansi flote aviona i mreže nam omogućavaju da bolje definišemo karakteristike arhitekture koje će imati budući avion sa nultom emisijom kao i uticaj na aerodrome, podršku na zemlji i mrežu ruta”, izjavio je Glen Levelin, potpredsednik Airbus-a za avione sa nultom emisijom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije