Abu Dabi postepeno otvara granice

Nakon što je bio više meseci zatvoren za posete, emirat Abu Dabi u UAE je doneo odluku o postepenom popuštanju mera za ulazak stranaca.

Datum / Date: 24.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Etihad Airways

Krizni štab emirata Abu Dabi (UAE) doneo je odluku o postepenom popuštanja mera za ulazak stranaca koje će početi da se primenjuju od 24. decembra.

Nakon višemesečnog zatvaranja granica i mogućnosti ulaska stranaca samo uz obavezan dvonedeljni karantin, Abu Dabi će od danas biti otvoren za strance iz takozvanih zelenih zemalja uz posedovanje negativnog PCR testa, dok će putnici iz svih ostalih zemalja morati da budu u desetodnevnom karantinu.

Lista zelenih zemalja će biti redovno ažurirana na svih dve nedelje, a prve zemlje (i teritorije) koje su od 24. decembra na ovoj listi su: Australija, Brunej, Kina, Grčka, Grenland, Hong Kong, Malezija, Mauricijus, Novi Zeland, Saudijska Arabija, Singapur, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Uzbekistan i Vijetnam.

Putnicima će se po dolasku na aerodrom meriti temperatura i radiće se PCR test. Ovo se ne odnosi na decu do 12 godina starosti. Odmah po dobijanju negativnog rezultata putnicima će biti omogućen ulazak u Abu Dabi bez obaveze karantina. Oni koji planiraju da ostanu duže od šest dana moraće da ponovo obave testiranje šestog dana od ulaska u zemlju, a oni koji planiraju duži boravak od 12 dana, tog će dana morati takođe da urade testiranje. Testiranje će koštati 19 evra i plaćaće se u dirhamima (85 AED) na samom aerodromu.

Nacionalna aviokompanija ovog emirata, Etihad Airways, je saopštio da je u potpunosti spreman za primenu novih mera i da su oni usklađeni sa svim nacionalnim pravilnicima o zdravstvenoj zaštiti i prevenciji bolesti.

Etihad Airways se ne vraća u Beograd

Od 14. oktobra Etihad Airways ne održava liniju između Abu Dabija i Beograda. Ova kompanija je prvobitno suspendovala letove na određeni period do kraja decembra, da bi potom produžila suspenziju do kraja januara i na kraju početkom decembra u potpunosti povukla prodaju za ovaj let. Nije poznato da li će se Etihad Airways vratiti u Beograd u nekom trenutku od marta 2021. i početka letnjeg reda letenja, ali je to malo verovatno s obzirom da je još tokom novembra zatvoreno predstavništvo i kancelarije ove kompanije na beogradskom aerodromu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije