LOT dobio zeleno svetlo za pomoć od 645 miliona evra

Nakon odobrenja Evropske komisije i ministarskog saveta Poljske, aviokompanija LOT će primiti finansijsku pomoć zbog korone.

Datum / Date: 23.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: LOT Polish Airlines

Ministarski savet Republike Poljske i Evropska komisija su odobrile finansijsku pomoć poljskoj nacionalnoj aviokompaniji LOT – Polish Airlines u iznosu od 2,9 milijardi zlota što je oko 645 miliona evra.

Pomoć LOT-u je namenjena za ublažavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa Covid-19 i najvećom krizom u istoriji civilne avijacije.

Od ukupno odobrenog iznosa, 400 miliona evra će biti u vidu pozajmice, dok će 245 evra biti tretirano kao direktna pomoć u vidu dokapitalizacije kompanije.

U saopštenju kompanije navodi se da je LOT pre pandemije bio profitabilna kompanija koja je stvarala profit iz godine u godinu. Od 2016. LOT je udvostručio obim saobraćaja, proširio svoju flotu sa 45 na 80 aviona i započeo letove na 80 novih linija. To je rezultiralo rekordnim brojem od 10 miliona prevezenih putnika u 2019.

U planovima za ovu, 2020. godinu, bile su i nove linije za Vašington i San Francisko, a očekivan broj putnika je bio 12 miliona. Istaknuto je da je LOT veoma značajan za privredu Poljske i da je zaslužan za 0,56 posto nacionalnog bruto dohotka sa preko 260 miliona evra godišnje. Celokupan sektor vazdušnog saobraćaja u Poljskoj pokriva plate za 242 hiljade radnika i doprinosi nacionalnom dohotku sa 2,4 posto.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije