ACI Europe: Obim avio-saobraćaja u Evropi na nivou iz 1995. godine

Evropski aerodromi izgubili 1,72 milijarde putnika u 2020. i ostvarili obim saobraćaja koji je na nivou iz 1995. godine.

Datum / Date: 16.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Privredno udruženje Aerodromski savet Evrope (ACI Europe, Airports Council International Europe) objavio je izveštaj o saobraćaju u 2020. godini koji je otkrio zastrašujuće rezultate.

Evropski aerodromi su u 2020. imali 1,72 milijardi putnika manje nego u 2019, što je pad od 70,4 posto.

„Sa samo 728 miliona putnika u 2020. odnosu na 2,4 milijarde u 2019, evropski aerodromi su vraćeni na obim saobraćaja iz 1995. godine. Nijedna druga privredna grada nije doživela takav šok. Iako su neke od evropskih država obezbedile finansijsku pomoć aerodromima, ukupan iznos pomoći iznosi samo 2,2 milijarde evra što je tek oko 8 posto od ukupnog gubitka koji su aerodromi u Evropi napravili“, izjavio je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe-a.

On dodaje da se pad obima saobraćaja nastavlja i u narednom periodu, bez ikakvih naznaka da će uskoro doći do oporavka.

Prema izveštaju ACI Europe-a najviše su pogođeni aerodromi u Evropskoj uniji, koji su imali pad broja putnika od 73 posto dok su aerodromi van EU zabeležili pad od 61,9 posto. Tome je najviše doprineo domaći saobraćaj u Turskoj i Rusiji, na koji restriktivne mere nisu imale podjednak uticaj kao na međunarodni saobraćaj, koji je dominantan unutar EU.

I unutar Evropske unije pokazale su se velike razlike. Najveći pad saobraćaja u poslednjem kvartalu 2020. su imale Austrija, Češka, Finska, Mađarska, Irska, Slovenija i Slovačka gde je pad broja putnika bio malo ispod 90 posto, a njih u stopu prate Nemačka i Velika Britanija sa padom od 87,9 posto. Sa druge strane, najmanji pad je imala Bugarska (-69%) dok su Francuska, Portugal i Grčka zabeležile pad u rasponu od 72 do 78 posto.

Vanevropske zemlje su takođe pokazale veliku nejednakost. Dok su Rusija (-44,2%) i Turska (-60,7%) imale manji pad broja putnika, u isto vreme Island pada za 96,2 posto, a Gruzija za 94,8 posto.

Interesantan obrt se desio na top listi najprometnijih evropskih aerodroma. Nekadašnja petorka, prema podacima iz 2019, London-Heathrow, Paris-CDG, Amsterdam-Schiphol, Frankfurt i Istanbul imala je 250 miliona putnika manje. Prema podacima iz 2020. samo je Istanbul uspeo da opstane među prvih pet najprometnijih aerodroma u Evropi i to na prvom mestu. Iza njega su drugi istanbulski aerodrom Sabiha Gokčen, te tri moskovska aerodroma Šeremetjevo na trećem, Domodedovo na četvrtom i Vnukovo na petom mestu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije