Adria Airways kupila Darwin Airline od Etihad Airways-a

Brend Etihad Regional više neće postojati pošto je slovenačka Adria Airways kupila ovu kompaniju od Etihad Airways-a.

Datum / Date: 21.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Regionalni švajcarski avioprevoznik Darwin Airline, koji nekoliko godina posluje pod brendom Etihad Regional, objavio je promenu vlasničke strukture.

Akcionari Darwin Airline-a, među kojima je i Etihad Airways odlučili su da prodaju svoj udeo u ovoj kompaniji slovenačkoj aviokompaniji Adria Airways, čiji vlasnik je 4K Invest iz Luksemburga.

Novi vlasnik će nastaviti sa operacijama pod postojećim imenom Darwin Airline SA i postojećom licencom, ali će izvršiti promenu brenda kompanije koja će ubuduće leteti kao Adria Airways Switzerland. Sedište kompanije ostaje u Luganu, a osim aerodroma u ovom gradu, baza kompanije će ostati i na ženevskom aerodromu kao i do sada.

Za novog generalnog direktora kompanije imenovan je Hajnrih Olendijek, dosadašnji finansijski direktor Adria Airways-a.

Darwin Airline poseduje veoma dobru regionalnu flotu koju čini četiri aviona ATR 72-500 sa 72 putnička mesta i šest aviona Saab 2000 sa 50 putničkih mesta. ATR avioni su iznajmljeni Alitaliji, sa kojom je do sada Darwin Airline bio u partnerskim odnosima preko Etihad Airways Patners grupe, koju čine aviokompanije u kojima Etihad Airways ima vlasnički udeo.

Ovo je prvi izlazak Etihad Airways-a iz svojih investicija u Evropi. Osim Darwin-a iz koga sada izlazi, Etihad u Evropi poseduje vlasničke udele u Alitaliji, Air Berlinu i Air Serbiji i sa svim svojim investicijama ima problema. Dok se prve dve kompanije bore za opstanak usled milijardi evra gubitaka, Air Serbia još uvek nije objavila svoj finanijski izveštaj, ali je već nekoliko meseci pod oštim merama štednje što može da znači samo jedno – da posluje sa gubicima.

Novi vlasnik Darwin-a je slovenački nacionalni avio-prevoznik u vlasništvu luksemburškog invecionog fonda 4K Invest. Ova kompanija je osnovana 1961. godine. Sedište kompanije je u Ljubljani. U floti poseduje tri aviona Airbus A319, tri Bombardier-ova aviona Canadair CRJ700ER i sedam CRJ900LR. Kompanija je članica Star Alliance.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

1.777|3