Adria Airways Switzerland bez operativne dozvole

Švajcarska aviokompanija Darwin Airline koja posluje pod brendom slovenačke Adrije ostala je bez operativne dozvole.

Datum / Date: 29.11.2017.

Autor / Author: Aviatica

Švajcarske vazduhoplovne vlasti su ukinule operativnu dozvolu (AOC) aviokompaniji Darwin Airline (F7/DWT) iz Lugana dan nakon što je ova kompanija predala lokalnom sudu zahtev za pokretanje stečajnog postupka.

Darwin je odmah po ukidanju dozvole obustavio sve letove sa aerodroma u Luganu i iz svoje baze u Ženevi, a najavljeno je vraćanje četiri aviona ATR-72-500 lizorima.

Odluka o stečaju je doneta nakon što je novi vlasnik, slovenačka aviokompanija Adria Airways, prekinula saradnju sa takođe posrnulom Alitalijom, kojoj je Darwin pružao usluge iznajmljivanja aviona prema wet lease ugovoru što je značilo i angažman posade, održavanje i osiguranje iznajmljenih aviona.

Darwin Airline je bio deo Etihad Airways Grupe aviokompanija u kojima je arapski Etihad Airways imao vlasnički udeo. Ovo je treća aviokompanija iz te grupe koja je započela stečajni postupak ili proglasila bankrot, nakon Alitalije i Air Berlina.

U julu je Etihad Airways koji je držao oko 30 posto vlasničkog udela u Darwin-u saopštio da se povlači iz ove kompanije i da prodaje svoj udeo investicionom fondu 4K Invest koji je vlasnik slovenačke aviokompanije Adria Airways.

Odmah nakon toga Adria je saopštila da će nastaviti sa operacijama koje je Darwin do tada obavljao, ali ubuduće sa novim brendom – umesto Etihad Regional biće Adria Airways Switzerland. U planu je da se nastavi iznajmljivanje aviona drugim avioprevoznicima, i da se pojedini avioni čak koriste i za letove same Adrije.

Još nije poznato kako će matična aviokompanija Adria Airways reagovati na nove okolnosti i koji će biti njeni sledeći postupci.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije