Amadeus proslavio 30 godina

Najveći i najpoznatiji globalni rezervacioni sistem u avio-saobraćaju, Amadeus, proslavio je 30 godina postojanja.

Datum / Date: 28.11.2017.

Autor / Author: Aviatica

Pre 30 godina u Španije je osnovan globalni rezervacioni sistem Amadeus koji je bio pionir u razvoju elektronskog poslovanja u avio-saobraćaju i turizmu.

Amadeus su osnovale neke od najvećih aviokompanija tog vremena u Evropi – Lufthansa, Iberia, Air France, SAS, a ono što je posebno interesantno je da je značajnu ulogu u njegovom nastanku imao i tadašnji Jugoslovenski Aerotransport (JAT).

Nekoliko stručnjaka jugoslovenskog avio-prevoznika učestvovalo je u timu koji je osmislio i pokrenuo Amadeus 1987. godine. Zahvaljujući tome Jugoslavija je bila jedna od prvih zemalja u Evropi u kojoj je otvorena kancelarija Amadeusa, koja i danas postoji i koja je nadležna za rad sa turističkim agencijama i aviokompanija koje posluju na teritorijama Srbije (uključujući Kosovo) i Crne Gore.

Amadeus je danas vodeći svetski pružalac naprednih tehnoloških rešenja za celokupnu turističku i avio industriju. Njegovi korisnici su avio-kompanije, hoteli, rent-a-car kompanije i agencije, železničke kompanije kao i prodavci turističkih usluga (turističke agencije i online portali za prodaju aviokarata).

Centrala Amadeusa je u Madridu. U Nici se nalazi razvojni centar, a računarski centar je u Erdingu pored Minhena. Amadeus ima 70 lokalnih kancelarija koje kontrolišu trižište u 190 zemalja.

Beogradska kancelarija Amadeusa, u kojoj vlasnički udeo ima i Air Serbia, kao naslednica JAT-a, je povodom značajnog jubileja organizovala veliku proslavu u Beogradu kojoj su prisustvovali predstavnici aviokompanija i turističkih agencija.

„Ovaj jubilej za nas predstavlja 30 godina kontinuirane saradnje sa našim partnerima, 30 godina neprekidnog ulaganja u unapređenje postojećih i razvoj novih sistema, ali i 30 godina stvaranja i oblikovanja industrije putovanja“, rekao je na proslavi u Beogradu, Srđan Džuver, direktor Amadeusa za Srbiju, Kosovo i Crnu Goru.

Povodom obeležavanja 30 godina uspešnog poslovanja Amadeus je organizovao i posebnu lutriju i uručio svojim partnerima vredne poklone. Avio-kompanije Air Serbia, Montenegro Airlines, Turkish Airlines, LOT, Aeroflot, Qatar Airways i AtlasGlobal su dodelile srećnim dobitnicima besplatne aviokarte na svojim letovima, a vredan poklon dodeljen je i od strane samog Amadeusa.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije