Aerodrom Beograd planira prelazak na centralizovanu kontrolu putnika

Modernizacija beogradskog aerodroma napreduje uz obimne radove u terminalu i na pristupnim putevima.

Datum / Date: 12.10.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Belgrade Airport

Kompanija „Belgrade Airport“, koncesionar beogradskog Aerodroma Nikola Tesla i član kompanije VINCI Airports, započela je novu fazu radova na modernizaciji najvećeg aerodroma u Srbiji, u cilju daljeg poboljšanja korisničkog iskustva i komfora.

Obimni radovi u Terminalu 2 izvode se u fazama, prvo u zoni dolazaka, u prizemlju i na prvom spratu u prostoru ispred pasoške kontrole. Modernizacija i proširenje zgrade terminala uključuje potpunu rekonstrukciju enterijera, povećan broj šaltera za prijavu na let i više od 1.200 m2 prostora za nove restorane, barove i prodavnice.

Na prvom spratu će biti formirana centralizovana bezbednosna kontrola, pa će se pregled putnika obavljati na jednom mestu, radi efikasnijeg i bržeg protoka, umesto dosadašnje prakse bezbednosnog pregleda ispred svake od čekaonica.

U toku su i radovi na renoviranju putničkih čekaonica na A i C strani, kao i na novom, dodatnom krovnom koridoru, koji će omogućiti razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika u celoj zgradi terminala.

Foto: Belgrade Airport

Istovremeno, u toku su pripremni radovi na modernizaciji pristupnih puteva, izgradnji novih parkirališta, nadogradnji i reorganizaciji saobraćajnih traka i potpunoj rekonfiguraciji pristupnog platoa ispred putničkog terminala.

Ovaj projekat će omogućiti brži pristup, efikasniji protok saobraćaja, a biće povećan i kapacitet za kratkoročno i dugoročno parkiranje vozila. Tokom rekonstrukcije parkinga ispred zgrade terminala, deo postojećeg drveća će biti uklonjen ili preseljen na druge lokacije na aerodromu. Čitav projekat podrazumeva formiranje velikih, dodatnih zelenih površina i parkova u okviru aerodromskog kompleksa u narednom periodu, što će doprineti tome da beogradski aerodrom ostane jedan od najzelenijih aerodroma u regionu.

Radovi ne utiču na bezbednost i redovnost avio-saobraćaja. Sve promene u tokovima putnika vidno su obeležene, a kompanija „Belgrade Airport“ se zahvaljuje svim putnicima i posetiocima na razumevanju i strpljenju tokom izvođenja radova. Kompanija će redovno obaveštavati javnost o svim promenama i statusu radova . Aerodromski timovi u potpunosti su posvećeni pružanju najboljeg korisničkog iskustva tokom ovog perioda transformacije.

Vrednost ovogodišnje investicije VINCI Airports u infrastrukturne radove iznosi više od 80 miliona evra i oni, između ostalog, podrazumevanju dalju rekonstrukciju i proširenje terminala, izgradnju nove, umetnute piste, modernizaciju pristupnih puteva i parkirališta, proširenje parking mesta za avione i izgradnju ekoloških postrojenja, postrojenja za prečišćavanje čvrstog otpada i otpadnih voda, novu toplanu i solarnu farmu. Cilj projekta je da beogradski aerodrom postane merilo efikasnosti, inovativnosti i održivog razvoja, u skladu sa najboljom praksom matične kompanije VINCI Airports koja upravlja 45 aerodroma širom sveta.

Foto: Belgrade Airport

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije