Air Europa prodata IAG-u za milijardu evra

Treća po veličini španska aviokompanija Air Europa prodata je International Airlines Group-u za milijardu evra.

Datum / Date: 04.11.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Alan Wilson / Wikimedia

Veoma neobična vest odjeknula je danas u avio industriji. Kompanija IAG (International Airlines Group) koja je vlasnik aviokompanija British Airways, Iberia i Vueling, postigla je sporazum o kupovini još jednog avioprevoznika – Air Europa.

Ovaj prevoznik je treći najveći španski prevoznik posle pomenute Iberije i Vuelinga, a neobično je to što je član Sky Team alijanse, dok su IAG-ove kompanije članice Oneworld alijanse.

Namere IAG-a su da učvrsti svoju poziciju na tržištu Južne Amerike i Kariba. Sa postojećih 19 posto tržišta, IAG će ovom akvizicijom osvojiti čak 26 posto, a Madrid bi trebalo da postane jedno od najvećih i najvažnijih evropskih vazduhoplovnih čvorišta poput Frankfurta, londonskog Heathrow-a, Amsterdama i pariskog aerodroma Charles de Gaulle.

Transakcija bi trebalo da bude realizovana u drugoj polovini naredne godine, ukoliko bude prošla proveru nadležnih regulatornih tela. Moguć je problem u Španiji, s obzirom da bi ovim preuzimanjem IAG postao dominantan avio prevoznik. IAG se obavezao da će aviokompaniji Air Europa isplatiti penal od 40 miliona evra u slučaju da regulatorna tela ne dozvole transakciju.

Prema sporazumu, Iberia bi preuzela kompaniju Air Europa, koja bi u početku nastavila da posluje pod svojim imenom i brendom i prema sopstvenom komercijalnom planu, ali bi upravljanje kompanijom bilo povereno Iberiji. Iako se ne pominje u saopštenju, sasvim je očekivano da će Air Europe morati da napusti Sky Team alijansu i da se priključi One World alijansi.

Objavljeno je da će IAG sprovesti usaglašavanje poslovanja, a na prvom mestu će Air Europa biti operativno usaglašen sa poslovanjem Iberijinog čvorišta na madridskom aerodromu. U planu je i povezivanje sa drugim kompanijama sa kojima IAG ima ostvarenu saradnju, a odmah će pristupiti i Iberijinom nagradnom programu za česte putnike Avios.

Sporazum, tvrde u IAG-u, nema nikakve veze sa nedavno obelodanjenim planom o izlasku LATAM-a iz Oneworld-a i prelasku u Sky Team, nakon što je američka Delta Air Lines, inače članica Sky Team-a, donela odluku o kupovini 20 posto akcija čileansko-brazilske kompanije LATAM.

Foto: Alan Wilson / Wikimedia

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije