Air France, KLM, Delta i Virgin Atlantic stupili u vodeće svetsko partnerstvo

Novi transatlantski zajednički poduhvat (partnerstvo) između Air France-a, KLM-a, Delte i Virgin Atlantic-a zaoštriće borbu na nebu.

Datum / Date: 04.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Delta

Četiri velike globalne aviokompanije, Air France (Francuska), KLM (Holandija), Delta Air Lines (SAD) i Virgin Atlantic (V. Britanija), su potpisale sporazum o zajedničkom poduhvatu (joint venture) za letove između Evrope i Severne Amerike, na takozvanoj Severnoatlantskoj ruti.

Ove će aviokompanije do kraja godine usaglasiti svoje redove letenja i mrežu linija kako bi omogućili jednostavnije putovanje između Evrope i Amerike bilo da se radi o direktnim ili transfernim letovima sa jednim presedanjem.

Ovo partnerstvo četiri aviokompanije doneće putnicima i značajne povlastice u korišćenju kompanijskih nagradnih programa za lojalne putnike (frequent flyer programi), koji će takođe biti usaglašeni i kompatibilni.

Novo partnerstvo će objediniti preko 340 letova, od čega čak 110 direktnih (bez presedanja) između 238 gradova u Severnoj Americi, 98 u kontinentalnoj Evropi i 16 u Velikoj Britaniji. To će činiti čak 23 posto ukupnog transatlantskoj putničkog i kargo tržišta.

Transatlantski zajednički poduhvat je nastao još 2009, kada su Air France, KLM i Delta potipisali sporazum za letove između Evrope i Amerike. Delta je samostalno 2013. potpisala sličan sporazum sa Virgin Atlantic-om, pa je potpisivanje zajedničkog sporazuma ove četiri aviokompanije bio sasvim logičan potez. Godišnji prihodi od ovog partnerstva se procenjuju na 13 milijardi dolara. Upravljanje partnerstvom će vršiti zajednički sve četiri aviokompanije u kojima je ukupno zaposleno preko 180.000 ljudi.

„Novi sporazum predstavlja veliku prekretnicu koja će još više ojačat naše prisustvo na Atlantiku, omogućavajući našim putnicima izbor između četiri glavne aviokompanije koje će kombinovati svoje mreže linija“, izjavio je izvšrni direktor Air France-KLM grupe Bendžamin Smit povodom potpisivanja sporazuma.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije