Air Serbia i Turkish Airlines jačaju saradnju

Air Serbia i Turkish Airlines ozvaničili jačanje saradnje uz novi komercijalni sporazum i najavu zajedničkog ulaganja.

Datum / Date: 29.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia, srpski nacionalni avio-prevoznik i Turkish Airlines, nacionalna avio-kompanija Turske, najavili su dodatno unapređenje komercijalne saradnje novim Memorandumom o razumevanju, koji je zvanično potpisan u Dohi tokom 78. godišnje generalne skupštine IATA, u prisustvu generalnih direktora dve avio-kompanije – Bilala Ekšija i Jiržija Mareka. 

Turkish Airlines i Air Serbia će nastaviti da istražuju dalje mogućnosti komercijalne saradnje, što bi moglo da dovede i do zajedničkog ulaganja, kako bi obe kompanije ponudile konkurentnije i isplativije avio-usluge između Turske i Srbije, poboljšale kvalitet usluga koje se trenutno nude, ali i proširile ponudu i benefite za sve putnike.

U sklopu proširenja saradnje, počev od jula, Air Serbia će uvesti dodatne letove na liniji Beograd-Istanbul, kojih će biti 10 nedeljno, dok će Turkish Airlines raspoređivati širokotrupne avione na toj ruti dva puta nedeljno.

U okviru Memoranduma o razumevanju, kompanije će pregovarati o jačanju postojeće saradnje u oblasti kod-šer partnerstva, kargo operacija i programa lojalnosti za putnike koji često lete (Frequent Flyer Program), dok će razvijati opcije saradnje u putničkim salonima u svojim mrežama.

“Drago nam je što dodatno jačamo dobre odnose i saradnju sa Turkish Airlines-om. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo da će Air Serbia i Turkish Airlines nastaviti da nalaze nove komercijalne mogućnosti za stvaranje efikasnih i obostrano korisnih odnosa, gde razmatramo i opciju udruživanja resursa kako bismo postigli bolju povezanost i ponudu za naše korisnike kroz zajednička ulaganja u usluge između Srbije i Turske. Na ovaj način doprinosimo i daljem unapređenju odnosa između naše dve države, a u interesu korisnika i zajednica u obe zemlje”, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbije.

„Kada danas razmotrimo globalnu mrežu, vidimo koliko je važan razvoj partnerstva u globalnoj avio-industriji. Unapređenje bilateralnih odnosa između naših zemalja i saradnje kroz naše mreže su od suštinskog značaja za nas, naročito nakon pandemije. S tim u vezi, sa zadovoljstvom smo potpisali ovaj Memorandum o razumevanju sa Air Serbijom, kako bismo istražili mogućnosti poboljšane saradnje i dalje pregovarali o proširenju našeg postojećeg partnerstva. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo gospodinu Jiržiju Mareku i njegovom timu na kontinuiranoj podršci u našim zajedničkim aktivnostima, koje će dodatno doprineti unapređenju odnosa između naših avio-kompanija, država i zajednica,“ rekao je Bilal Ekši, generalni direktor kompanije Turkish Airlines.

Dve avio-kompanije su kroz dosadašnju saradnju usvojile i više puta unapređivale kod-šer sporazum za letove do destinacija u okviru mreža Air Serbije i Turkish Airlines-a. Zajednički letovi nude brze i praktične konekcije za putnike koji putuju iz Istanbula, najvećeg grada u Turskoj i značajnog čvorišta avio-saobraćaja u regionu, do Beograda i dalje, kao i za putnike koji putuju iz srpske prestonice do Istanbula i dalje. Pored toga, Air Serbia je dodala svoj JU kod na letove Anadolujet-a, podružnice Turkish Airlines-a, između turske prestonice Ankare i glavnog grada Srbije Beograda. U isto vreme, Turkish Airlines dodao je svoj TK kod na letove Air Serbije između Niša i Istanbula, kao i između Kraljeva i Istanbula, time pružajući putnicima na navedenim letovima pristup globalnoj mreži Turkish Airlines-a.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije