Air Serbia krije broj zaposlenih i plate

Poverenik za informacije od javnog značaja doneo Rešenje kojim se nalaže Air Serbiji da našem sajtu dostavi tražene podatke o zaposlenima.

Datum / Date: 28.04.2016.

Autor / Author: Aviatica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije doneo je Rešenje kojim se nalaže akcionarskom društvu Air Serbia da sajtu Aviatica dostavi tražene podatke o broju zaposlenih i visini primanja.

Na zahtev našeg sajta da nam se dostave te informacije od 18. novembra 2015. nismo dobili nikakav odgovor, pa čak ni odbijanje. U Air Serbiji su u potpunosti ignorisali naš zahtev, zbog čega smo krajem januara podneli žalbu Povereniku, koga su takođe u Air Serbiji ignorisali.

„Postupajući po podnetoj žalbi, Poverenik je dana 5. februara 2016. dostavio žalbu Akcionarskom društvu za vazdušni saobraćaj Air Serbia Beograd kao organu vlasti u smislu člana 3. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na izjašnjenje, povodom čega nije dobio odgovor“, navedeno je u obrazloženju Rešenja, koje je doneto u kancelariji Poverenika.

Pitanja koja je Aviatica postavila Air Serbiji su sledeća:

  • Koliko zaposlenih ima u Air Serbiji i koji je iznos njihovih prosečnih zarada?
  • Koliko zaposlenih ima koji rade za Air Serbiju, a koji se nalaze na platnom spisku Etihad Airwaysa, i koji je iznos njihovih prosečnih zarada, kao i način na koji se te zarade isplaćuju?
  • Koliko ima menadžera koji su na platnom spisku Etihad Airwaysa i koji je iznos njihovih zarada?
  • Da li je generalni direktor Air Serbije Dane Kondić na platnom spisku Etihad Airwaysa, koji je prosečan iznos njegove zarade i razlog zbog kojeg on ima službenu adresu za prijem elektronske pošte ********@etihad.ae na serveru Etihad Airwaysa?
  • Koliko zaposlenih u Jat Airways-u je napustilo kompaniju, a koliko ih je ostalo u Air Serbiji u trenutku kada je Etihad Airways preuzeo upravu?

Iako je jedan od uslova da Etihad Airways uđe u posao sa tadašnjim Jat Airways-om bio da se broj zaposlenih u kompaniji svede na racionalnu meru (umesto 1250 tek oko 600), nova kompanija je po otpuštanju „viškova“ odmah počela da zapošljava na stotine novih radnika, koji su za razliku od starih bili politički podobni.

Kako Aviatica saznaje, novi radnici su dolazili u ogromnom broju i svi su bili isključivo kadrovi Srpske napredne stranke (SNS). Broj radnika je u međuvremenu, po našim saznanjima, nekoliko puta narastao, a u novoj poslovnoj zgradi Air Serbije  u naselju Belvil je takva gužva „da jedni drugima sede na glavi“, tvrdi naš sagovornik, koji želi da ostane anoniman iz straha od otkaza.

Kako nam je rečeno, na pojedina radna mesta dolazi i po pet pa i više zaposlenih, koji nemaju šta da rade. Atmosfera među zaposlenima je na ivici pucanja i obeležena je strahom za radna mesta, jer uprava kontroliše zaposlene i kažnjava one za koje se na bilo koji način otkrije da iznose detalje u javnost. Novozaposleni se u isto vreme ponašaju kao špijuni i „otkucavaju“ jedni druge upravi za svaku sitnicu.

Novozaposleni su takođe primljeni mimo svakog konkursa i pravila i često sa neodgovarajućom poslovnom biografijom, bez završene više škole ili fakulteta, i sa naknadno stečenim diplomama na nekom od sumnjivih privatnih univerziteta.

Poverenik u Rešenju koje je danas dostavljeno našem sajtu daje rok od tri dana Air Serbiji da odgovori na naša pitanja i omogući uvid u dokumentaciju o zaposlenima, što bi trebalo da potvrdi ili opovrgne naša saznanja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije