Air Serbia uspostavila let do Čikaga

Uspostavljena druga prekookeanska linija iz Beograda do Severne Amerike

Datum / Date: 17.05.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Air Serbia

Air Serbia je današnjim letom JU506 u 06:50 časova sa Aerodroma Nikola Tesla Beograd, posle više od 30 godina pauze, ponovo uspostavila avio-saobraćaj između Beograda i Čikaga.

Direktni letovi između srpske prestonice i „Vetrovitog grada“, realizovaće se dva puta nedeljno, sredom i subotom, dok će od 12. juna putnicima biti na raspolaganju i treći nedeljni polazak, ponedeljkom. Letovi će se obavljati avionima tipa erbas A330-200 iz flote širokotrupnih aviona srpske nacionalne avio-kompanije.

Svečanom ispraćaju inauguracionog leta Air Serbije za Čikago prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Nj. E. Kristofer R. Hil, kao i predstavnici srpske nacionalne avio-kompanije, avio-industrije i medija.

“Današnji dan je izuzetno važan za našu kompaniju, za Srbiju i Beograd, čitav region Zapadnog Balkana, kao i veliki broj naših sunarodnika koji žive i rade u Severnoj Americi. Raduje nas što smo odgovorili potrebama putnika i pružili im mogućnost da razdaljinu od nešto više od 8.000 kilometara vazdušne linije pređu na najjednostavniji način, udobnim širokotrupnim avionima Er Srbije. Verujemo da će linija između Beograda i Čikaga biti korisna svim putnicima bez obzira na povod putovanja i da će doprineti još boljim poslovnim, turističkim i svim drugim vezama između Srbije i Sjedinjenih Država,” rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbije.

“Pored Njujorka, do kojeg Air Serbia leti već skoro sedam godina, našim putnicima od danas je na raspolaganju još jedna direktna redovna linija naše kompanije i to između glavnog grada Srbije i Čikaga. O značaju te linije, pored ostalog govori i činjenica da je veliki broj letova tokom narednih nedelja i meseci već izuzetno dobro popunjen,” rekao je Džordž Petković, regionalni direktor Air Serbije za Severnu i Južnu Ameriku.

Uspostavljanjem letova između sprske prestonice i Čikaga, Air Serbia je svojim putnicima omogućila dobre konekcije između “Vetrovitog grada”, preko Beograda do velikog broja atraktivnih destinacija u svojoj rastućoj mreži. Među njima su Atina, Beč, Berlin, Bolonja, Bukurešt, Dubrovnik, Istanbul, Larnaka, Ljubljana, Prag, Pula, Podgorica, Rim, Sarajevo, Skoplje, Sofija, Tivat, Venecija, Zagreb i mnogi drugi.

Čikago je treća prekookeanska destinacija srpske nacionalne avio-kompanije, a druga u Severnoj Americi. Prva takva destinacija pokrenuta je u junu 2016. godine, kada su po prvi put od kada kompanija posluje pod imenom Air Serbia uvedeni direktni letovi između Beograda i Njujorka. Povećanjem broja letova između Beograda i Njujorka na sedam puta nedeljno, kao i uvođenjem letova do Čikaga, Air Serbia će tokom letnje sezone nuditi do 10 nedeljnih letova između glavnog grada Srbije i Severne Amerike.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije