Air Serbia obeležava 90 godina od prvog leta Aeroputa

Aeroput, prethodnik JAT-a, Jat Airways-a i Air Serbije obavio je svoj prvi let od Beograda do Zagreba pre tačno 90 godina.

Datum / Date: 16.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Air Serbia, nacionalna avio-kompanija Srbije, ove nedelje obeležava 90 godina od prvog leta Aeroputa, prve srpske i jugoslovenske avio-kompanije, čijim se naslednikom smatra.

Aeroput koji je osnovan na leto 1927. prvi je let obavio 15. februara 1928. godine između. Tog dana je dvokrilnim avionom Potez 29 nazvanim „Beograd“ obavljen prvi let između Beograda i Zagreba. U avionu se nalazilo petoro novinara i fotografa čiji je zadatak bio da dokumentuju ovaj istorijski događaj.

„Veoma smo ponosni što proslavljamo 90 godina od našeg prvog leta. Ovim jubilejom može se pohvaliti samo nekolicina avio-kompanija u svetu. Naše poslovanje je pretrpelo mnogobrojne promene od tog prvog istorijskog leta. Ipak, ono što je konstanta jeste naša spremnost da se prilagođavamo, rastemo i težimo inovacijama. U duhu naše pomenute spremnosti, Air Serbia je nedavno počela sa primenom novog koncepta tarifa koji predstavlja prekretnicu u poslovanju i načinu na koji naši gosti mogu da personalizuju i prilagode putovanje sopstvenim potrebama“, izjavio je Dankan Nejsmit (Duncan Naysmith), generalni direktor Air Serbije.

U okviru obeležavanja 90 godina od prvog leta Aeroputa, Air Serbia će objaviti monografiju ograničenog tiraža pod nazivom „Osvajanje svetskog neba“, saopšteno je iz ove kompanije. Monografija će biti objavljena početkom marta i predstavljaće „detaljan i upečatljiv osvrt na prvih 90 godina razvoja srpske nacionalne avio-kompanije i civilne avijacije u Srbiji i biće potkrepljena i obogaćena do sada neobjavljivanim istorijskim fotografijama“, stoji u saopštenju Air Serbije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije