Airbus objavio pozitivne poslovne rezultate za 2021. godinu

Airbus objavio pozitivne poslovne rezultate za 2021. sa ostvarenom rekordnom neto zaradom od 4,2 milijarde evra.

Datum / Date: 23.02.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Najveći evropski proizvođač aviona kompanija Airbus isporučila je prošle godine 611 putničkih aviona, dok je broj naručenih letelica od strane avio-kompanija i lizing kuća iznosio 771.

Airbus Helikopteri, sektor kompanije koji proizvodi civilne i vojne helikoptere, isporučio je 338 letelica uz ugovore o budućim isporukama za još 414 naručenih.

Poslovni prihod kompanije Airbus dostigao je 51,1 milijardu evra, što predstavlja povećanje od četiri procenata u poređenju sa 2020. godinom. EBIT (zarada pre oporezivanja i kamata) je iznosila 5,3 milijarde evra, neto prihod je bio na rekordnih 4,2 milijarde evra u poređenju sa gubitkom od 1,1 milijarde evra u 2020. godini.

Kompanija Airbus, kao bazu svojih poslovnih predviđanja za 2022. godinu, ne očekuje dalje poremećaje u globalnoj ekonomiji, vazdušnom saobraćaju, internom poslovanju kompanije i sposobnostima da isporučuje svoje proizvode i usluge.

Na bazi ovih predviđanja kompanija planira da u 2022. godini isporuči 720 putničkih aviona, ostvari prilagođeni EBIT u iznosu od 5,5 milijarde evra i da poseduje slobodnu likvidnost (pre eventualnih spajanja ili akizicija ili finansiranja mušterija) u iznosu od 3,5 milijarde evra.

Kompanija Airbus aktivno posluje u Srbiji od 2016. godine kao dobavljač borbenih helikoptera za Vojsku Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova i kao partner Ministarstvu odbrane Srbije u oblastima industrijsko-tehnološke saradnje. Većina flote srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia bazirana je na letelicama kompanije Airbus.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije