Airbus sa kineskim partnerima sklopio niz značajnih sporazuma

Tokom posete francuskog predsednika Makrona Kini, Airbus potpisao brojne sporazume sa velikim brojem kineskih partnera

Datum / Date: 13.04.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Airbus

Tokom zvanične posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Kini, Airbus je potpisao novi sporazum sa svojim kineskim vazduhoplovnim partnerima.

Airbus je sklopio sporazum o investiranju u slobodnu zonu u Tjencinu, sedmom gradu u Kini po broju stanovnika. Ovim će se sporazumom povećati kapaciteti Airbus-ovog pogona za sklapanje aviona iz A320 familije, čime će novi kapacitet pogona biti 75 aviona mesečno od 2026.

Ovaj Airbus-ov pogon, četvrti u svetu posle Hamburga (Nemačka), Tuluza (Francuska) i Mobila u Alabami (SAD), otvoren je 2008. i do sada je tržištu isporučio preko 600 aviona A320 familije. U martu ove godine, sa njegovih traka izašao je prvi A321neo.

Ujedno, Airbus je potpisao i sporazum sa kompanijom CAS (China Aviation Supplies Holding Company) kojim je dogovorena nabavka 160 aviona – 150 iz A320 familije i 10 širokotrupnih A350-900, što oslikava veliku tražnju za avionima na kineskom tržištu.

Poslednjih 20 godina, vazduhoplovno tržiđte u Kini raste godišnje po stopi od 5,3 posto godišnje što je više od svetskog proseka (3,6%).

Sa drugim partnerima potpisani su sporazumi o saradnji u procesu proizvodnje održivih avio-goriva (SAF)

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije