Alitalia nastavlja sa dobrim rezultatima i čeka odluku Vlade

Odlični rezultati poslovanja u trećem kvartalu daju nadu u mogućnost oporavka italijanske aviokompanije Alitalia.

Datum / Date: 16.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

Odlični rezultati iz prve polovine godine nastavljeni su i u trećem kvartalu kada je ostvaren mali neto prihod, po prvi put posle dužeg vremena, saopštava Alitalia. Prihodi od putničkog saobraćaja porasli su za preko sedam posto.

Dobri rezultati su postignuti najviše zahvaljujući ključnim promenama u načinu poslovanja koje se sprovedene u prethodnom periodu, a koje uključuju bolju organizacoju komercijalnog sektora i poboljšanje ponude putnicima. Značajno je popravljena popunjenost putničke kabine, sa premijum ekonomskom klasom koja beleži izvanredan rast popularnosti i prodaje.

Uz dobre rezultate, italijanska Vlada vođena od strane populističkog pokreta „Pet zvezdica“, želi da pokrene Alitaliju iznova, ovog puta sa čvrstim vlasničkim udelom države. Neka vrsta nacionalizacije aviokompanije je planirana kroz investicije državne železničke kompanije Ferrovie dello Strato. Luiđi di Majo, ministar za ekonomski razvoj, je izjavio kako želi da ponovo stvori Alitaliju i da je postavi kao nacionalnu aviokompaniju koja će imati državne preferencijale isto kao i mnoge druge evropske aviokompanije, navodeći Air France kao primer gde je francuska država jedan od vlasnika kompanije.

Pojedini analitičari, međutim, smatraju da su ovakve izjave i planovi o nacionalizaciji kompanije štetni za proces pronalaženje strateškog partnera koji je u toku i ponude bi trebalo da budu otvorene 31. oktobra. Di Majo je odbio da komentariše glasine da su pored ranije zainteresovanih Lufthanse, easyJet-a i Wizz Air-a, ponude poslali i China Eastern i Delta Air Lines.

Nezavisno od pronalaženje partnera, stečajna uprava u Alitaliji radi intenzivno na poboljšanjima. Nedavno je otvoren novi Casa Alitalia Lounge na Terminalu 3, rimskog aerodroma Fiumicino, koji je glavno čvorište kompanije. U narednih nekoliko meseci biće popravljena usluga tokom leta na svim srednje i dugolinijskim letovima uvođenjem novog menija. Zimski red letenja koji uskoro počinje, sadržaće veći broj letova prema destinacijama u Brazilu, Južnoj Koreji i Južnoj Africi, dok će biti uspostavljene i nove linije od Rima do Mauricijusa i od Milana do Malea (Maldivi).

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije