Singapore Airlines pokrenuo najduži let na svetu

Singapore Airlines pokrenuo najduži komercijalni let na svetu od Singapura do Njujorka avionom Airbus A350-900ULR.

Datum / Date: 15.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

Singapore Airlines je pokrenula najdužu komercijalnu liniju na svetu, između Singapura i Njujorka. Prvi let na novoj liniji obavljen je 12. oktobra uz veliku pažnju javnosti i prisustvo brojnih medijskih ekipa.

Avion Airbus A350-900ULR (Ultra Long Range) sa produženim doletom je poleteo sa singapurskog aerodroma Changi (SIN) 11. oktobra u 23.37 po lokalnom vremenu, a sleteo je na aerodrom Newark Liberty (EWR) dan kasnije, u 5.29 po lokalnom vremenu, nakon 17 sati i 52 minuta.

Nova linija će u početku biti održavana sa tri polaska nedeljno iz Singapura: ponedeljkom, četvrtkom i subotom, dok će svakodnevni letovi krenuti od 18. oktobra kada još jedan avion ovog tipa bude ušao u upotrebu.

Singapore Airlines je prva aviokompanija na svetu koja je uvela novi Airbusov avion u upotrebu. Ova kompanija je naručila ukupno sedam aviona A350-900ULR koje odlikuje drugačija konfiguracija putničke kabine. Zbog produženog trajanja leta Singapore Airlines je konfigurisao avion u samo dve više klase: biznis sa 67 sedišta i premijum ekonomsku sa 94 sedišta.

Zbog njegove namene da obavlja veoma dugačke letove, ovaj je model aviona dobio nešto drugačiju putničku kabinu. Njega odlikuju veći prozori, visoki plafon i proširen trup što uz znatno proređen broj sedišta putnicima daje dodatni komfor. Specijalno osvetljenje i ambijentalna podešavanja unutar kabine pomažu da se smanje posledice džet-lega, a za zabavu im je na raspolaganju jedan od najboljih elektronskih sistema zabave tokom leta na svetu plus ultra brzi internet.

Ovaj će model aviona biti korišćen i na letu od Singapura do Los Anđelesa koji je planiran za 2. novembar 2019, a biće i pojačanje na liniji od Singapura do San Franciska. Do kraja godine Singapore Airlines će imati ukupno 27 letova ovim avionom do SAD.

Pokretanje prvog leta ovim avionom i najdužeg komercijalnog, putničkog leta na svetu, Singapore Airlines je obeležio specijalnim događajem na gejtu gde je putnicima upriličen specijalan prijem praćen prigodnim performansima, posluženjem i poklonima među kojima je i potvrda o učešću na prvom najdužem letu na svetu.

Foto: Singapore Airlines

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije