Alitalia nastavlja sa letovima dok ne nađe novog partnera

Italijanska vlada će obezbediti kredit za Alitaliju kako bi ova kompanija mogla da nastavi sa letovima.

Datum / Date: 27.04.2017.

Autor / Author: Aviatica

Alitalia će dobiti kredit kako bi privremeno premostila problem nedostatka novca za obavljanje redovnih avio-operacija. Ovu izjavu je dao Karlo Kalenda, ministar za ekonomski razvoj u italijanskoj vladi.

Prema njegovim rečima Vlada Italije odobriće kredit od 300 ili 400 miliona evra Alitaliji što će omogućiti nastavak poslovanja ove kompanije najviše do šest meseci, u kom periodu bi trebalo pronaći novog strateškog partnera.

az press office announcement

Info za putnike

Negativan rezultat radničkog izjašnjavanja o načelnom planu za spas kompanije između uprave i sindikata neće uticati na odvijanje saobraćaja i svi letovi će se obavljati kako je i planirano.

Trenutni suvlasnik Alitalije je arapski Etihad Airways, koji je ujedno poručio da veoma žali zbog odluke radnika da ne podrže plan za spas kompanije.

Kalenda je na pitanje novinara da li je Lufthansa potencijalni novi partner za Alitaliju rekao „Nadam se“, međutim, danas su ga iz nemačke aviokompanije demantovali. Finansijski direktor Lufthanse Ulrik Svenson je izjavio odgovarajući medijima da ne postoji takva namera. Iz veoma uspešne norveške low-cost aviokompanije Norwegian je takođe poručeno da ne postoji interesovanje za preuzimanje Alitalije.

Upravni odbor Alitalije se obratio javnosti saopštenjem u kojem se izražava žaljenje zbog odluke zaposlenih da ne odobre prethodnog dogovoren plan za spas kompanije između uprave i sindikata. Prihvatanjem plana bila bi omogućena rekapitalizacija kompanije u vrednosti od dve milijarde evra koja bi uključivala i novih 900 miliona evra ulaganja. Zbog nemogućnosti da se nastavi sa procesom rekapitalizacije upravni odbor je doneo odluku da započne sa procedurama koje predviđa Zakon te da će na današnjem sastanku akcionara biti doneta odluka o njihovim primenama.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije