Američki avio prevoznici i region Azije i Pacifika dominiraju u svetskom avio saobraćaju

Delta Air Lines je najveća avio kompanija na svetu, FedEx je najveća kargo kompanija, a region Azija-Pacifik najveće avio tržište.

Datum / Date: 17.09.2015.

Autor / Author: Aviatica

Međunarodna asocijacija avio-saobraćaja IATA je objavila globalne rezultate za 2014. koji su pokazali snažan rast i povećanu tražnju. Vazduhoplovni region Azija-Pacific se izdvojio kao najveće tržište na svetu sa trećinom udela (33,3%) i 1,1 milijardu putnika što predstavlja povećanje od 8% u odnosu na 2013.

Od ukupnog broja putnika u 2014. (3,3 miliijarde) 26,3% čine putnici registrovani u Evropi. Na trećem mestu je region Severne Amerike sa 25,3%, potom Latinska Amerika i Karibi sa 7,7% svetskog tržišta. Bliski istok je pojedinačno ostvario najveći rast od 10% i sada čini 5,2% svetskog tržišta sa 173 miliona putnika.

Najslabije tržište na svetu je Afrika sa samo 2,3% i 76,7 miliona putnika. Ovo tržište je takođe ostvarilo rast ali je on manji nego što su očekivanja u poslednje vreme.

Dva grada između kojih je ostvaren najveći promet u međunarodnom saobraćaju su Hong Kong i Tajpej sa 5,1 milion putnika u 2014. U domaćem saobraćaju na prvom mestu je ruta između Seula i Čedžua u Južnoj Koreji sa 10,5 miliona putnika.

Najveći na svetu

delta

Prema podacima koje je objavila IATA najveća avio kompanija na svetu je američka Delta Air Lines. Ova kompanija je prošle godine prevezla 129,4 miliona putnika. Odmah iza nje je drugi američki avio prevoznik i najveća lowcost avio kompanija na svetu Southwest Airlines sa 129,1 milion putnika. Kineski prevoznik China Southern Airlines je treći sa 100,7 miliona, a na četvrtom i petom mestu su ponovo američki prevoznici. United je prevezao 90,4 miliona putnika, a American Airlines 87,8 miliona.

U kargo saobraćaju pet najvećih avio prevoznika su Federal Express (FedEx), UPS Airlines, Emirates, Korean Air i Cathay Pacific Airways.

Star Alliance je najveća svetska avio alijansa sa 23,7% svih redovnih letova na svetu. Na drugom mestu je Sky Team sa 20,5% i treći je oneworld sa 18,3%.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije