Austrian uvodi treći dnevni let do Prištine

Objavljeno: 20. 7. 2021.

Zbog povećane potražnje, Austrian uvodi treći dnevni let do Prištine. Ova će aviokompanija od 20. jula obavljati tri dnevna leta, sa polascima iz Beča u 10, 12.35 i 22.55.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije
Još kratkih vesti
Međunarodni aerodromski savet (Airports Council International, ACI) i Međunarodna vazduhoplovna asocijacija (IATA) traže od vlasti da omoguće hitnu finansijsku pomoć sektoru vazdušnog saobraćaja koji trpi katastrofalne posledice usled pandemije koronavirusa Covid-19. U zajedničkom saopštenju dve asocijacije se navodi da svetska avijacija direktno zapošljava 10,5 miliona radnika u avio-kompanijama i na aerodromima, a ukupno i do 65,5 miliona zaposlenih u svim povezanim delatnostima. Globalna avijacija doprinosi svetskom dohotku sa 2.700 milijardi dolara. Od vlasti se traži da omoguće finansijsku pomoć avio-kompanijama i aerodromima i to tako što će sprovesti relaksaciju taksi uključujući doprinose na zarade, koncesione nadoknade i druga izdvajanja na ime države, kao i omogućiti dobijanje povoljnih pozajmica i kredita za održavanje finansijske likvidnosti.

Aegean (A3) je objavio finansijske i operativne rezultate za prvi kvartal 2019. Broj putnika je porastao za 7 posto, a ostvaren je prihod od saobraćaja od 172 miliona evra, što je za 4 posto više nego u prvom tromesečju prošle godine. Ukupan kapacitet je povećan za 5%, a stopa popunjenosti putničke kabine (load factor) je na 82,3% što je povećanje za 1,1 procentni poen u odnosu na isti period pošle godine. Rast domaćeg saobraćaja, gledano prema broju prevezenih putnika je 4% (1,1 milion putnika), dok je rast međunarodnog saobraćaja 9% (1,4 miliona putnika). Međutim, kompanija je ostvarila neto gubitak, nakon oporezivanja koji sada iznosi 35,2 miliona evra ( u odnosu na 30,8 u 2018) što se pripisuje visokim troškovima goriva.

Nova low-cost aviokompanija koju su osnovali Etihad i Air Arabia najavila je početak redovnog saobraćaja od 14. jula. Air Arabia Abu Dhabi, kako je nova avio-kompanija nazvana planira da uspostavi prvi let između Abu Dabija (AUH) i Aleksandrije (HBE), a u planu su i letovi do aerodroma Sohag (HMB) koji se nalazi u dolini Nila. Air Arabia Abu Dhabi će koristiti dva aviona Airbus A320.
Air Serbia je saopštila da je u četvrtak, 16. juna započela sa redovnim letovima između Beogada i Kijeva. Letovi će se obavljati šest puta nedeljeno, svakog dana sem sredom avionom Bombardier CRJ900 sa 86 putničkih mesta.
Air Serbia je iznajmila na kratak rok širokotrupni avion Boeing 767-300ER od portugalske aviokompanije EuroAtlantic Airways. Ovaj će avion zameniti Airbusov A330 (YU-ARA) koji je, prema tvrdnjama Air Serbije, na rednovnom tehničkom pregledu. Avion je trebalo da bude vraćen u saobraćaj od danas, ali je on ostao duže u Istanbulu, gde mu se radi redovan "C" pregled.

474