Avianca Brasil napušta Star Alliance

Nakon što je proglasila bankrot, brazilska aviokompanija Avianca Brasil odlučila da napusti Star Alliance od 1. septembra 2019.

Datum / Date: 20.08.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Avianca Brasil / D. Nikolić

Brazilska aviokompanija Ocean Air Linhas Aereas iz Sao Paula, koja je poznata pod brendom Avianca Brasil, napustiće Star Alliance od 1. septembra 2019.

Ocean Air se povlači iz alijanse nekoliko meseci nakon što je proglasila bankrot i ušla u stečajni postupak kako bi regulisala odnose sa poveriocima.

Brazilski vazduhoplovni direktorat ANAC je tada povukao operativnu dozvolu (AOC) koju je izdao ovoj kompaniji i ona je prestala da leti. Kompanija je prethodno ostala i bez aviona, pošto su kompanije od kojih su avioni iznajmljeni povukle svoje letelice usled neplaćenih dugovanja.

Nakon izlaska Aviance Brasil Star Alliance će ostati sa 27 punopravnih članova. Iz ove alijanse saopštavaju da će ostati prisutni na tržištu Brazila kome su posvećeni od osnivanja 1997.

„Kada se 2015. Avianca Brasil priključila alijansi ona je značajno doprinela našoj ponudi na brazilskom tržištu i veoma nam je žao zbog ovakvog razvoja događaja“, izjavio je Džefri Goh, generalni direktor Star Alliance. On je dodao da izlazak Aviance Brasil iz alijanse nema nikakvog uticaja na aviokompaniju Avianca sa sedištem u Bogoti u Kolumbiji, koja nastalja značajno da doprinosi prisustvu alijanse u Južnoj Americi.

Jedanaest aviokompanija koje su članice alijanse ima direktne letove do Brazila: Air Canada, Avianca, Air China, Copa Airlines, Ethiopian Airlines, Lufthansa, SWISS, South African Airways, TAP Portugal, Turkish Airlines i United. Ove kompaije obave 588 letova nedeljno na brazilskom tržištu, sa 11 tamošnjih aerodroma do 17 čvorišta Star Alliance, nudeći putnicima iz Brazila konekcije ka 738 međunarodnih destinacija, što je više od bilo koje druge alijanse, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije