Avianca i GOL Airlines stvaraju Abra Grupu

Brazilski GOL Airlines i kolumbijska Avianca osnivaju vazduhoplovnu grupaciju Abra koja će parirati LATAM Grupi.

Datum / Date: 16.05.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: JTOcchialini / Flickr

Brazilski GOL Linhas Aereas i kolumbijska Avianca planiraju da udruže svoje snage i stvore jednu od najvećih vazduhoplovnih grupacija u Južnoj Americi koja će biti rame uz rame sa LATAM Grupom.

Dve kompanije će se udružiti pod jednim krovom, a to će biti britanska Abra Grupa koju će zajedno kontrolisti najveći akcionari Aviance i GOL-a. U ovoj grupaciji će se najverovatnije naći i kolumbijski ultra low-cost prevoznik Viva, koga Avianca planira da kupi. Nova grupacija će imati i manjinski vlasnički udeo u čileanskoj low-cost avio-kompaniji Sky Airline.

Odluka o spajanju u jedinstvenu vazduhoplovnu grupaciju doneta je nakon što je Avianca uspešno zatvorila stečajni postupak (Chapter 11) nakon restruktuiranja svog poslovnog modela.

Početkom godine, kolumbijska avio-kompanija je naručila 88 aviona A320neo od Airbus-a sa opcijom za još 50 dodatnih letelica.

Abra Grupa će imati gotovo identičan nedeljni kapacitet (raspoloživa sedišta) od 1,4 miliona kao i LATAM Grupa. Na brazilskom tržištu grupa će biti treća sa 28 posto udela iza Azul Airlines-a (34%) i LATAM-a (32%), dok će u Kolumbiji držati skoro dve trećine tržišta, a iza nje će biti LATAM.

Abra Grupa će raspolagati sa flotom od 288 aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije