Avianca proglasila bankrot i zatražila zaštitu od poverilaca

Kolumbijska avio-kompanija Avianca je proglasila bankrot i zatražila zaštitu od poverilaca kako bi izbegla likvidaciju.

Datum / Date: 11.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: JTOcchialini / Flickr

Da li smo na korak od gubitka druge najstarije operativne avio-kompanije na svetu?

Kolumbijska Avianca, koja je krajem prošle godine postala druga avio-kompanija koja je proslavila svoj stoti rođendan, mesec dana nakon KLM-a, se suočava sa mogućnošću gašenja.

U saopštenju ove kompanije izdatom u nedelju, 10. maja kasno uveče po kolumbijskom vremenu, proglašen je bankrot.

Avianca je od nadležnog američkog suda zatražila sudsku zaštitu od poverilaca, koja se u SAD sprovodi prema takozvanom Poglavlju 11 (Chapter 11). Razlog je što Avianca trenutno nije u stanju da izmiri svoje obaveze prema poveriocima jer je još tokom marta prizemljila svoju flotu i prekinula sa letovima zbog pandemije koronavirusa.

Postupak koji je započet pred američkim sudom, a koji je pravno posmatrano najsličniji našem stečajnom postupku, trebalo bi da omogući kompaniji da iako nema novca da plati dugovanja nastavi da posluje u ograničenom kapacitetu i u vremenu potrebnom za restruktuiranje i oporavak.

Kako pišu mediji na španskom jeziku, Avianca je već otpočela pregovore sa Vladom Kolumbije sa ciljem da dve strane pronađu način da spasu kompaniju od gašenja. Osim što je druga najstarija operativna avio-kompanija na svetu, Avianca je i drugi po veličini južnoamerički avio-prevoznik. Osim centralne kolumbijske kompanije, Avianca posluje i u mnogim drugim zemljama ovog regiona preko svojih ćerki-kompanija, a jedna od njih Avianca Peru je juče i zvanično prestala da postoji. U okviru ove porodice postoje još i zavisne ćerke-kompanije u Kostariki, Ekvadoru, El Salvadoru, Gvatemali i Nikaragvi.

Foto: JTOcchialini / Flickr
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije