Air Serbia od juna nastavlja sa redovnim avio-saobraćajem

Od 18. maja Air Serbia će početi sa redukovanim letovima na četiri linije, a od 1. juna se obnavlja redovan red letenja.

Datum / Date: 09.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Kako je Air Serbia saopštila danas, redovan avio-saobraćaj će biti obnovljen od 1. juna 2020. dok će u prelaznom periodu od 18. maja do 1. juna biti održavane samo četiri linije u smanjenom obimu.

Nakon što je Srbija ukinula zabranu avio-saobraćaja, Air Serbia je izdala saopštenje o obnovi letova. Prema planu srpskog nacionalnog avio-prevoznika od ponedeljka, 18. maja avioni će leteti do Londona (Heathrow, LHR), Ciriha (ZRH), Beča (VIE) i Frankfurta (FRA).

Iako red letenja za ove linije još uvek nije objavljen, Aviatica nezvanično saznaje da će se leteti samo tri puta nedeljno i to ponedeljkom, četvrtkom i nedeljom u redovnim terminima koji su važili pre pandemije.

Ovaj plan nije definitivan i Air Serbia je saopštila da će u skladu sa razvojem situacije možda dodavati i druge letove i destinacije do kraja maja. Od 1. juna će biti obnovljene i ostale linije ove kompanije koja tvrdi da će to biti prema redovnom redu letenja i u punom obimu do manjeg broja destinacija i prema redukovanom redu letenja do ostalih destinacija.

Kako se navodi pun obim saobraćaja može se očekivati na linijama ka: Podgorici, Cirihu, Beču, Parizu, Tirani, Zagrebu, Skoplju, Bukureštu, Londonu, Sarajevu, Sofiji, Frankfurtu, Briselu, Kijevu, Krasnodaru, Zadru i Nici.

Smanjen obim saobraćaja se očekuje ka Tivtu, Ljubljani, Atini, Solunu, Amsterdamu, Pragu, Moskvi, Berlinu, Rimu, Istanbulu, Milanu, Diseldorfu, Dubrovniku, Splitu, Larnaki, Kopenhagenu, Štutgartu, Banjaluci, Tel Avivu, Stokholmu, Veneciji, Puli, Barseloni, Sankt Peterburgu i Madridu.

Linija ka Njujorku (JFK) bi takođe trebalo da bude obnovljena u junu i to prema redukovanom redu letenja.

U planu Air Serbije za sada nema letova prema Helsinkiju, Kairu, Bejrutu i sezonskim linijama prema Malti i Rijeci. Nove linije koje su bile planirane od 1. juna ka Firenci, Rostovu, Lavovu, Kišinjevu, Ženevi i Amanu neće biti realizovane prema planu, a njihovo pokretanje se odlaže. Novi datumi nisu, za sada, poznati.

„Konačni red letenja zavisiće od odluka i smernica domaćih, stranih i međunarodnih tela i organa nadležnih za oblast civilne avijacije, odnosno od ukidanja zabrana letenja, izmena ograničenja u putovanjima i zdravstvenih mera u zemljama do kojih Air Serbia leti. Saobraćaj će biti organizovan u skladu sa načelnim redom letenja koji je objavljen na sajtu airserbia.com i biće podložan promenama“, navedeno je u današnjem saopštenju Air Serbije.

„Premda su putovanja trenutno ograničena većim brojem propisa u mnogim državama, planiramo da, istovremeno sa smanjivanjem ograničenja, omogućimo našim putnicima da ponovo počnu da putuju. Trudićemo se da realizujemo što je moguće više letova. Naš tim pažljivo prati sve odluke nadležnih organa i uz ponovno pokretanje saobraćaja prioritet će nam biti i da naše putnike redovno obaveštavamo o statusu njihovih rezervacija i neophodnim bezbednosnim merama koje će se sprovoditi. Period tokom kojeg smo bili sprečeni da obavljamo redovni saobraćaj iskoristili smo da se reorganizujemo i pripremimo za izazove koji su pred nama. Imali smo izuzetnu čast da pružimo podršku Vladi Srbije kroz obavljanje mnogobrojnih humanitarnih i repatrijacionih letova, transport medicinske pomoći i prevoz eksperata, kao i vraćanje srpskih državljana koji su se zatekli na stranim aerodromima“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbije.

Foto: Air Serbia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije