Avion Air Serbije zbog kvara danima stoji na aerodromu u Berlinu

Avion Airbus A319 koji nosi ime Dejana Stankovića, već pet dana stoji parkiran na aerodromu Tegel u Berlinu.

Datum / Date: 23.05.2019.

Autor / Author: Aviatica

Let od Berlina do Beograda, koji je trebalo da se obavi u petak, 18. maja je otkazan zbog tehničkog kvara aviona, koji od tada stoji na berlinskom aerodromu Tegel.

Prema podacima sa sajta za praćenje letova FlightRadar24, ovaj je avion prethodno bio u kvaru u Cirihu.

Avion A319, registarske oznake YU-APJ, star je 20 godina i iznajmljen je od Etihad Airways-a. Ovaj avion je 14. maja odleteo za Cirih na redovnoj liniji JU370.

Na povratnom letu ka Beogradu, JU371, 14. maja, avion je poleteo, ali se odmah potom i vratio na polazni aerodrom gde je zbog tehničkog kvara i ostao. Let JU371 od Ciriha do Beograda je otkazan. Avion je posle dva dana (16. maj) vraćen prazan u svoju bazu na beogradskom aerodromu.

Posle popravke je ponovo uključen u saobraćaj 17. maja na liniji prema Štutgartu, da bi već sledećeg dana na letu iz Berlina ka Beogradu JU351 ponovo imao tehničkih problema. Avion nije mogao da nastavi saobraćaj i obavi povratni let iz Berlina ka Beogradu. Avion se od tada, već peti dan, nalazi na berlinskom aerodromu.

Obnova flote

Air Serbia je nedavno iznajmila dva aviona. Prvi, Airbus A319, star 16 godina, iznajmljen je od lizing kompanije Avolon, a leteo je za kiparsku aviokompaniju Cobalt Air dok ista nije bankrotirala u oktobru prošle godine. Avion je već ofarban u boje Air Serbije, imaće registraciju YU-APK.

Drugi avion je iznajmljen od Etihad Airways-a prema wet lease sporazumu, koji predviđa da na njemu leti Etihadova posada. Avion Airbus A320 je bele boje, bez oznaka. Star je samo 9,5 godina. Ovaj avion će najčešće leteti na novoj liniji ka Londonu. Air Serbia je 19. maja otvorila drugu dnevnu liniju prema Londonu. To je bilo moguće nakon što je naš nacionalni avio prevoznik iznajmio slotove na londonskom aerodromu Heathrow od Etihad Airways-a, koje je do nedavno koristio indijski Jet Airways.

Air Serbia će od 1. juna koristiti i avion Bombardier CRJ900 sa 88 putničkih mesta, koji će iznajmiti od estonske aviokompanije Nordica. Avion će biti unajmljen na kraći vremenski period, tokom letnje sezone.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije