Avion srpske aviokompanije Air Serbia nije zadržan u Zagrebu

Tragom sumnjive informacije da su hrvatske vlasti zadržale desetak srpskih aviona u Zagrebu nismo našli potvrdu da je među njima i avion Air Serbije.

Datum / Date: 07.11.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Thomas Ranner, Planespotters.net

Pojedini domaći mediji su objavili kasno sinoć informaciju da je na zagrebačkom aerodromu prinudno zadržano desetak aviona koji su registrovani u Srbiji. Među zadržanim avionima se pominju oni koji pripadaju aviotaksi kompanijama Infinity Aviation i Air Pink ali i se navodi da je i avion Air Serbije među njima.

Međutim, kako smo utvrdili, ne vidi se nigde da je bilo koji avion Air Serbije zadržan bilo gde i svi avioni koji su u tehnički operativnom stanju su u redovnom saobraćaju.

Juče je Air Serbia obavila redovan let na relaciji Beograd – Zagreb i taj se avion prema redu letenja vratio za Beograd sa putnicima. Za sada se saobraćaj sa Hrvatskom odvija uobičajeno. Prema Zagrebu je jutros iz Beograda poleteo avion ATR 72 Air Serbije registarskih oznaka YU-ALU na redovnoj liniji prema JU230 i u trenutku kada pišemo ovaj tekst avion se sprema da sleti na zagrebački aerodrom.

Infinity Aviation je potvrdio da im je jedan avion ostao u Zagrebu pod optužbom tamošnjih vlasti da je nelegalno obavljao letove u „domaćem“ aviosaobraćaju unutar EU. Infinity je potvrdio da su na zahtev privatnog klijenta obavili ad-hoc čarter let između Zagreba i Madrida što je bio razlog za zadržavanje aviona.

Iz Air Serbije povodom ove sumnjive vesti još uvek nema komentara. Da se zaista desilo da bude zadržan avion jedne velike nacionalne aviokompanije na nekom aerodromu u inostranstvu to bi bila vest koja bi munjevitom brzinom prostrujala celom Evropom. Nedavno je avion Air Berlina zbog dugova prema islandskom aerodromu zadržan na istom kako bi se osiguralo plaćanje duga. Ova je vest kao hitna bila objavljena širom kontinenta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije